Pripadnici OSBiH ipak na Danu RS-a, Ivanić tražio smotru

Mladen Ivanić je izjavio da, kao član bh. Predsjedništva, ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da, kao član bh. Predsjedništva, ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te kako je to bio slučaj i u nedjelju u Banjoj Luci, kada je polagao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja Dana bh. entiteta Republika Srpska, praznika kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud Bosne i Hercehovine, javlja agencija Fena.

Nikolić u ponedjeljak u Banjoj Luci

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravit će u ponedjeljak u Banjoj Luci, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopćenju Službe za saradnju s medijima predsjednika, Nikolić će u Banjoj Luci prisustovati obilježavanju Dana RS-a.

“Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje”, rekao je Ivanić novinarima.

Dodao je da ako neko za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

 

‘Nepotrebna osporavanja’

“Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni, kao predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, počasna jedinica ‘pripada’, i to je i bio način kako sam rekao da će oni [pripadnici Trećeg pješadijskog puka] u ovome učestvovati”, istakao je Ivanić.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva je precizirao kako ova počasna jedinica Oružanih snaga neće učestvovati u svečanoj smotri, ali će biti prisutni da daju počast (raport) njemu kao predsjedavajućem.

Pripadnici Trećeg pješadijskog puka povukli su se sa ceremonije nakon što su predali raport Ivaniću, koji je položio vijence palim borcima RS-a.

Ovaj puk bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji prisustvuje aktivnostima obilježavanja Dana RS-a, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga, bili su postrojeni ispred mjesta na kojem su zvaničnici RS-a položili vijence.

Ivanić je naglasio da i dalje smatra kako su sva osporavanja proslave Dana RS-a nepotrebna, jer je ovaj bh. entitet, usvajanjem novog Zakona o praznicima u RS-u, praktično proveo odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ivanić: Dogovor i kompromis

“Svako ko je mislio na silu natjerati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspjeti i jedino je moguć dogovor i kompromis”, kazao je on novinarima u Banjoj Luci te dodao kako, kao što srpskim zvaničnicima nisu smetali neki datumi koji se slave u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, tako ni predstavnicima tog entiteta ne trebaju smetati datumi koji se slave u RS-u.

Istakao je kako je u RS-u usvojen Zakon o praznicima u RS-u te kako nije osnovano pozivanje na ustavne sudove i neke odluke.

Ivanić smatra kako “današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti srpskog naroda, zbog hiljada poginulih u ratu, iskažu poštovanje prema tom datumu i porodicama poginulih”.

Izvor: Agencije