Pripadnicima Šakala 106 godina zatvora

Posebno odjeljenje Višeg suda za ratne zločine donijelo je danas osuđujuću presudu za devet pripadnika paravojne formacije Šakali zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine.

Devetorica optuženih osuđeni su na ukupno 106 godina zatvora, izvijestio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Sudinica Snježana Nikolić Garotić saopćila je da su optuženi krivi zbog ubistva više od 120 civila u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić. Najmlađa žrtva je imala 19, a najstarija 87 godina.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, Srećko Popović na 10, Slaviša Kastratovioć na dvije godine zatvora, Boban Bogićević na dvije godine, Abdulah Sokić na 12 godina Milojko Nikolić na 20 godina, Ranko Momić na 15 godina, Siniša Mišić na pet godina i Dejan Bulatović na 20 godina zatvora.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

Predložene kazne

Iznoseći Završne riječi postupajući Tužilac predložio je da se prema Toplici Miladinoviću, Ranku Momiću,  Milojku Nikoliću, Siniši Mišiću i Dejanu Bulatoviću izrekne maksimalna kazna u trajanju od 20 godina, Abdulahu Sokiću i Srećku Popović kazna zatvora u trajanju od 15 godina, Slaviši Kastratović, Bobanu Bogićević, Radoslavu Brnoviću i Veljku Korićanin kazna zatvora u trajanju od pet do osam godina.

Precizirana optužnica Tužilaštva od 5. decembra 2013. godine tereti optužene da su vršili ubistva, silovanja, uništavanje civilne imovine, oružane napade i pljačke, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mjesta svog prebivališta i da se presele u Republiku Albaniju.

Hapšenje zapovjednika

Komadant “Šakala” Nebojša Minić zvani Mrtvi je po potjernici Haškog tribunala uhapšen 2005. u Argentini, gdje je tokom postupka ekstradicije umro od side.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine srbijanska policija je u martu 2010. godine počela privođenje osumnjičenih. Od ukupno 26 osumnjičenih na sudu se našlo njih 11. Zoran Rašković iz Peći, koji je, također, bio pripadnik Šakala dobio je status svjedoka i on je detaljno svjedočio o načinu izvršenja masovnih ubistava, zlodjela, silovanja, pljačke i protjerivanja Albanaca.

U Sloveniji je 2007. uhapšen, a zatim zbog zločina u Peći osuđen na 12 godina zatvora Igor Golubović, a u Stockholmu (Švedska) je zbog masakra u Ćuški doživotnom kaznom zatvora 2012. godine nepravosnažno osuđen Milić Martinović.

Optuženi u postupku, za koje više organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da su bili u sastavu regularnih snaga vojske i policije, tokom samog postupka tvrdili su da su tokom rata na Kosovu bili u sastavu regularnih snaga.

Prema izjavama preživjelih iz sela Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, od kojih su neki svjedočili u Beogradu, srpske formacije su ljude iz tih sela istjerale iz njihovih kuća, popalile im sela, pokupile novac i vrijedne stvari, pucajući im u leđa poubijale ih i zapalile, a žene i djecu protjerale za Albaniju.

Ovo je postupak za ratne zločine koji je kao jedan od najvažnijih u saradnji sa EULEX-om procesuiran u Beogradu.

Suđenje je počelo u decembru 2010. godine pred sudskim vijećem kojim predsjedava Snežana Nikolić Garoti, a tokom stotinu dana ispitano je 115 svjedoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije