Priprema se nova flotila za put ka Gazi

Marianne, brod koji plovi pod švedskom zastavom, ima ograničen prostor za teret, no ipak će nositi male količine humanitarne pomoći (Joran Fagerlund)

Najmanje tri broda sa propalestinskim aktivistima se pripremaju da zaplove Mediteranom ka Gazi, u novom pokušaju probijanja blokade koju je Izrael uspostavio na ovoj teritoriji.

Članovi koalicije Flotila slobode u Palermu (italijanska Sicilija) izjavili su za Al Jazeeru da su u toku finalne pripreme, te da je planirano da brodovi stignu do Gaze prije kraja juna.

Aktivista Kalle Ohlsson kaže da glavni cilj flotile nije dostava humanitarne pomoći već otvaranje luke u Gazi kako bi se omogućila sloboda kretanja i trgovine.

“Naš cilj je okončanje opsade Gaze. Želimo da Palestinci znaju da ih nismo zaboravili. Postoje mnoge krize širom svijeta, ali je situacija u Gazi također veoma loša i mi ih se itekako sjećamo”, izjavio je on za Al Jazeeru.

Marianne, brod koji plovi pod švedskom zastavom i kreće se između sicilijanskih luka, ima ograničen prostor za teret, no ipak će nositi male količine pomoći uključujući medicinsku opremu i solarne panele.

Strah od nasilja

Organizatori navode kako se detalji drugih brodova, kao i finalna točka za polazak flotile, drže u tajnosti kako bi se izbjegla sabotaža.

Kalle dodaje kako postoje i brige kako će izraelska vojska reagirati kada brodovi dostignu međunarodne vode.

“Veoma smo zabrinuti zbog sigurnosti. Mi imamo strogu politiku nenasilja. Nadamo se da Izrael neće koristiti nasilje.”

Deset osoba je poginulo kada su izraelski vojnici otvorili vatru na brodu Mavi Marmara maja 2010. godine.

Na brod, koji je bio dio prve Flotile slobode koja je išla ka Gazi, upale su izraelske snage u međunarodnim vodama nakon što je posada plovila odbila promijeniti dolaznu tačku.

Al Jazeera je pokušala kontaktirati izraelsku vojsku kako bi dobila reakciju o formiranju nove flotile, no nije dobila odgovor. Izraelska Vlada navodi kako je pomorska blokada neophodna kako bi se spriječilo dopremanje oružja u Gazu.

Kontraproduktivni potezi

Švedska novinarka i književnica Kajsa Ekis Ekman, koja će biti na brodu Marianne kada krene ka palestinskoj teritoriji, smatra da će izraelska Vlada s vremenom odustati od blokade ukoliko se nastavi sa slanjem flotila ka Gazi.

“Nadam se da će Izraelci zapravo shvatiti da će taj korak stvoriti dosta dobre volje prema njima jer ne postoji razlog da ne propuštaju brodove. Na kraju, to što trenutno rade je kontraproduktivno. Mislim da su potpuno izgubili zdrav razum po ovom pitanju jer nije stvarna prijetnja donijeti medicinsku opremu, lijekove ili solarne panele”, navela je.

Marianne je svoj dosadašnji život provela kao ribarica na Sjevernom moru dok je nisu kupile grupe za zaštitu ljudskih prava iz Švedske i Norveške. Aktivisti planiraju ovaj brod predati ribarima Gaze ukoliko uspiju doći do njih.

Ellen Hansson radi na palubi i pomaže u održavanju broda otkako je iz Švedske krenuo za Sredozemno more.

“Atmosfera je zaista pozitivna i optimistična i svaki put kad smo stigli u novu luku dolazili su mnogi aktivisti kako bi iskazali svoju podršku. Zaista je to prekrasan osjećaj koji daje nadu i snagu, počnete vjerovati da svi zajedno možemo napraviti nešto čudesno.”

Izvor: Al Jazeera