Pripreme ‘Orlova’ pred početak kvalifikacija

Nogometna reprezentacija Srbije za nekoliko dana počinje borbu za plasman Evropsko prvenstvo 2016. godine čiji je domaćin Francuska. „Orlovi“ su u prvom kolu bili slobodni, a pod vodstvom novog selektora, holandskog stručnjaka Dicka Advocaata, kvalifikacije otvara u subotu, na gostovanju u Armeniji.

Novo okupljanje i novi početak reprezentativaca Srbije od kojih javnost očekuje da se plasiraju na prvo veliko takmičenje od Mundijala 2010 godine. Armenija i Albanija su prve prepreke, a nogometaši Srbije samouvjereno najavljuju pobjede.

„Očekujemo tešku utakmicu, idemo na tri boda u jednoj, tri boda u drugoj utakmici. Mi smo favoriti na papiru i ovako, tako da ja očekujem da ćemo dobiti obe utakmice“, kaže Lazar Marković.

Njegov suigrač Dušan Tadić smatra kako Srbija mora preuzeti inicijativu.

„Kvalitetniji smo sigurno od obe reprezentacije, moramo da to pokažemo od prvog momenta. Mislim da moramo da krenemo agresivno, da preuzmemo inicijativu i da pokažemo protivniku od starta da hoćemo da ih pobedimo“, kazao je.

Izgubljeni bodovi

Novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić boravio je u Staroj Pazovi gdje je baza reprezentacije Srbije. Ističe kako su „Orlovi“ nosioci igre u svojim klubovima, većina ih igra u najjačim evropskim ligama i na tome i grade svoj optimizam.

„Međutim, Srbija, odnosno Srbija i Crna Gora, i Jermenija su već igrale u kvalifikacijama za EURO 2008. Dejan Stanković i drugovi su se dobro opekli tada, uprkos pobedi u Beogradu, u Jerevanu su odigrali samo 0:0“, podsjetio je.

Tada je igrao i Danko Lazović koji se poslije tri i po godine vratio u nacionalni tim.

„Ne pamtim težu utakmicu, nego tu u Jerevanu gde su bili dosta bolji od nas i ta dva boda izgubljena tamo su nam nedostajala da se plasiramo na to takmičenje“, izjavio je.

Teško protiv Albanije

Težine mečeva pred Srbijom je svjestan i kapiten reprezentacije Branislav Ivanović, ali on dvoipogodišnji period kvalifikacija gleda kao cjelinu, u kojoj se uspjeh ili neuspjeh mjeri na kraju ciklusa.

„Treba ostati na vrhunskom nivou, treba iz svake utakmice izvuci maksimalan broj bodova i pokušati da, uz dobar nivo igre, napravimo dobar rezultat, a rezultat za nas je samo plasman na Evropsko prvenstvo“, dodao je.

„Orlovi“ kvalifikacije započinju u Armeniji 11. oktobra, a tri dana kasnije ih u Beogradu očekuje težak meč protiv Albanije.

Izvor: Al Jazeera