Pripreme za bogatu sportsku 2016. godinu

Euro 2016 počinje 10. juna utakmicom Francuska - Rumunija i trajat će do 10. jula, naslov brani Španija (EPA)

U 2016. godini ljubitelji sporta sigurno će uživati. Među brojnim velikim sportskim događajima izdvajaju se dva koja privlače najviše pažnje – Ljetne olimpijske igre u brazilskom Rio de Janeiru u kolovozu, kao i Europsko prvenstvo u nogometu, koje će biti održano u lipnju u Francuskoj.

Prva sportska poslastica u 2016. bit će u Beogradu, gdje će se od 10. do 23. siječnja održati Europsko prvenstvo za vaterpoliste, kada će snage odmjeriti 16 najboljih timova Staroga kontinenta.

Glavni grad Srbije bit će domaćin EP-a u futsalu od 2. do 13. veljače, pa se u godini pred nama Beograd s punim pravom može nazvati regionalnom sportskom prijestolnicom, analizira Anadolija.

Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima gledat ćemo iz austrijskog Bad Mitterndorfa od 14. do 17. siječnja. U Poljskoj od 15. do 31. dana prvog mjeseca u 2016. na rasporedu je EP za rukometaše.

Među 16 ekipa nastupit će pet zemalja s prostora naše regije (Makedonija, Srbija, Slovenija, Hrvatska i Crna Gora). Titulu prvaka branit će Francuska, osvojenu prije dvije godine na prvenstvu u Danskoj.

Ruanda će biti domaćin Afričkog nogometnog kupa nacija od 16. siječnja do 7. veljače.

Prvi teniski Grand Slam sezone Australian Open zakazan je od 18. do 31. siječnja. S primatom najboljih iz ove godine na turnir će stići Novak Đoković (Srbija) i Serena Williams (SAD). Fenomenalni sportski siječanj bit će zaključen Europskim prvenstvom u umjetničkom klizanju u Bratislavi, od 25. do 31.

Formula 1, Svjetski kup u skijanju

Sedmog dana veljače na Levi's stadionu u Santa Clari u Kaliforniji održat će 50. Super Bowl, finale američkog nogometa, jedan od najgledanijih sportskih događaja u svijetu.

Rusija će biti domaćin Svjetskog prvenstva u brzom klizanju od 11. do 14. veljače. Od 12. do 21. veljače održat će se Olimpijske igre mladih u Lillehameru.

U norveškom skijalištu za medalje će se boriti oko 1.110 sportaša iz 70 zemalja. U Norveškoj će se održati i 48. SP u biatlonu od 29. veljače do 13. ožujka.

NBA All-Star meč za tekuću sezonu igrat će se u Torontu će 14. veljače, dok će 16. dvoransko SP u atletici biti u Portlandu (SAD) od 17. do 20. ožujka.

Nova, 67. sezona Formule 1 starta Velikom nagradom Australije u Melbournu 20. ožujka. U popularno zvanom “najbržem cirkusu na svijetu” u 2016. godini sudjelovat će 20 vozača, 10 konstruktora, a sezona će biti završena utrkom u Abu Dhabiju 27. studenoga.

Lewis Hamilton je bio najbolji u 2015. kod vozača, a Mercedes brani titulu konstruktora. Boston će od 28. ožujka do 3. travnja na Svjetskom prvenstvu ugostiti najbolje umjetničke klizače.

Od 28. ožujka počinje i SP za hokejašice, koje će se do 4. travnja održati u Kanadi. U St. Moritzu u Švicarskoj od 14. do 20. ožujka je finale Svjetskog kupa u skijanju, čime će biti spuštena zavjesa na sezonu u alpskom skijanju.

U travnju će završiti sezone u američkim profesionalnim NBA (košarka) i NHL (hokej) ligama. Popularni maraton u Bostonu održat će se 18. dana u četvrtom mjesecu godine, a londonski 24.

Od 21. do 24. travnja je EP u džudu u Rusiji. U Istanbulu od 20. travnja do 1. svibnja traje EP u amaterskom boksu.

Spektakl do spektakla u maju

U Moskvi i St. Petersburgu od 6. do 22. svibnja igrat će se SP za hokejaše. Nastupit će 16 reprezentacija. Kanada brani trofej osvojen u Češkoj Republici 2015., što joj je bila 25. planetarna titula.

Kultna biciklistička trka Giro d'Italija u sportskom kalendaru 2016. je od 6. do 29. svibnja. Bit će održana po 99. put, vozit će se 21 etapa u kojima će biciklisti prijeći 3.383 kilometra.

Europsko prvenstvo u vodenim sportovima, 33. po redu, bit će održano u Londonu od 9. do 22. svibnja. Prethodno, od 12. do 15. istog mjeseca je Final four Euroleage za košarkaše u Mercedes-Benz Areni u Berlinu.

Svibanj će obilovati istinskim spektaklima. Finale UEFA Europske lige tako će se igrati na St. Jacob stadionu u Baselu 18., a 28. na San Siru u Milanu je finale Lige prvaka. Ulicama Kneževine Monaco će se 29. voziti najpopularnija trka Formule 1.

Roland Garros, njegovo 115. izdanje, počinje 22. svibnja. Finale drugog Grand Slama sezone bit će 5. lipnja 2016. Švicarac Stan Wawrinka i Serena Williams osvojili su trofeje na Otvorenom teniskom prvenstvu Francuske u 2015. U svibnju će se održati planetarna prvenstva u hrvanju, grčko-rimskim stilom u Indiji, te slobodnim u SAD.

Od 3. do 26. lipnja u SAD-u će se odigrati Copa America. U 10 gradova natjecat će se 16 reprezentacija s dva kontinenta (Južne i Sjeverne Amerike). Ove godine u Čileu selekcija Čilea po prvi put slavila je titulu najboljeg ovog prestižnog kupa.

UEFA EURO 2016 počinje 10. lipnja u Francuskoj utakmicom Francuska – Rumunjska na stadionu Stade de France. Trajat će do 10. srpnja, a ime novog kontinentalnog prvaka saznat ćemo nakon finalnog susreta. Titulu s prvenstva od prije četiri godine igranog u Ukrajini i Poljskoj brani Španjolska.

Jedina reprezentacija iz naše regije koja će nastupiti na EP u zemlji “trikolora” je Hrvatska. “Vatreni” će u grupi igrati upravo sa Španjolskom, Turskom i Češkom Republikom.

NBA draft zakazan je 23. juna. Wimbledon u Londonu startovat će 27. lipnja i trajat će do 10. srpnja. Aktualni pobjednici neslužbenog SP-a u tenisu iz 2015. su Novak Đoković i Serena Williams.

Olimpijske igre u Riju

Druga velika biciklistička trka Tour de France, 103. po redu održat će se od 2. do 24. srpnja. Prva etapa vozit će se iz Mont Saint-Michel s Utah plaže.

Tour de France ove godine bit će  vožen i dijelom teritorija Španjolske, Andore i Švicarske. Od 5. do 10. srpnja u Amsterdamu ljubitelji “kraljice sportova” uživat će u 23. Europskom atletskom prvenstvu.

Događaj svih sportskih događaja u 2016. rezerviran je za razdoblje od 5. do 21. kolovoza – Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru. U prelijepom brazilskom gradu održat će se 31. Ljetna olimpijada, na kojoj ćemo vidjeti 306 natjecanja u 28 sportova u kojima će sudjelovati više od 10.500  sportaša iz 206 zemalja. Natjecanja će se odvijati na 33 sportska borilišta.

U devetom danu kolovoza igrat će UEFA Super Cup. Poprište za prvi trofej na međunarodnoj europskoj sceni bit će stadion Lerkendal u norveškom Trondheimu.

Posljednji, četvrti teniski Grand Slam sezone, US Open, počinje 29. kolovoza, a završit će finalom u muškoj konkurenciji 12. rujna. Đoković će i u SAD-u braniti titulu, dok se pobjednica US Opena iz 2015. Talijanka Flavia Pennetta oprostila od aktivnog igranja profesionalnog tenisa.

Paraolimpijske igre u Riju održat će se od 7. do 18. rujna. Početkom devetog mjeseca u UEFA zoni počet će i kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo “Rusija 2018”. Memorijalom “Van Damme” u Briselu 9. rujna dogodit će se finalni rasplet u atletskoj Dijamantnoj ligi, koja će početi Grand Prixom Katara 6. svibnja u Dohi. 

U listopadu među velikim sportskim događajima vrijedi izdvojiti Europsko prvenstvo u stonom tenisu. Domaćin najboljim stonotenisačima Starog kontinenta bit će Mađarska od 18. do 23. listopada.

Studeni će biti najsiromašniji sportski mjesec u godini, barem kada su u pitanju kontinentalna i planetarna prvenstva.

Šlag na tortu sportske 2016. bit će “serviran” od 4. do 18. prosinca, kada će se u Švedskoj održati Europsko prvenstvo  za rukometašice, te od 6. do 11. dana 12. mjeseca u Kanadi na 13. Svjetskom prvenstvu u plivanju u 25-metarskim bazenima.

Izvor: Agencije