Pripreme za drugu predsjedničku debatu

Nakon što je Mitt Romney, republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, bio uspješniji u prvoj predsjedničkoj debati,  predsjednik Barack Obama u noći sa utorka na srijedu ima priliku da pokaže da je prva debata bila samo njegova prolazna slabost.

Kako je iz Long Islanda u kasnim večernjim satima u utorak izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, druga predsjednička debata može zaista biti važna za ishod predsjedničkih izbora, zakazanih za šesti novembar.

“U posljednjih dvadesetak godina debate su sve važnije. Ukoliko Romney pokaže da je umješniji, to će mu dati veliki vjetar u leđa”, rekao je Puljić.

“Vjerojatno će Romney napadati predsjednika Obamu po pitanju ekonomije, a predsjednik Obama Romneyja što nikada nije rekao ništa specifično.”

Očekivanja studenata

“Fokus mora biti ne na njihovim međusobnim odnosima nego na ljudima koji postavljaju pitanja.”

Puljić je kazao da za drugu debatu vlada veliko interesovanje, a u Long Islandu se okupilo 5.000 novinara.

Puljić je ranije posjetio univerzitet Hofstra na Long Islandu, gdje će se održati druga debata, te pitao studente šta očekuju.


Ivica Puljić uživo iz New Yorka

“Želim čuti što misle o ekonomiji, uključujući nezaposlenost i socijalno osiguranje, te njihovo mišljenje o nekim moralnim pitanjima”, rekla je studentica Gigi Reynolds.

“Želim vidjeti što misle o studentskim dugovanjima nakon što diplomiramo, te kako nam mogu pomoći da dobijemo posao u ovim teškim ekonomskim uvjetima”, kazala je Laura Booker.

Profesor Lawrence Levy kaže da u drugoj debati očekuje da Obama bude više fokusiran, oštriji i jasniji.

“Pokušat će uspostaviti ličnu povezanost s ljudima koji će mu postavljati pitanja… Neki misle da će pokušati predriblati Romneyja. Ja to ne mislim. Postoji razlika u tome da se prema suparniku odnosite ne negativan način i da budete fokusirani, žestoki i oštri”, smatra Levy.

Drugačiji format 

Kako je izvijestio Puljić, brojke kažu da je predsjednik Obama imao prije prve debate prednost od pet do šest postotaka.

Nakon debate, Mitt Romney je sve to nadoknadio, pa je i poveo dva do tri postotka ispred Obame. Sada su gotovo izjednačeni – 48 posto za Mitta Romneyja, 47 posto za Baracka Obamu.

Druga debata ima drugačiji format od one prve, kaže Janet Brown, koja vodi njihovo organiziranje: 

“To je debata u kojoj sudjeluju građani. Njih 80 iz okruga Nassau, gdje se sada nalazimo, odabrala je organizacija Gallup. To su glasači koji još nisu odlučili kome će dati svoj glas. Njih 12 do 15 bit će u prilici postaviti pitanja predsjedničkim kandidatima”, pojašnjava ona.

“Kako god da se ovdje obavljaju posljednje tehničke pripreme, tako se dvojica kandidata psihički pripremaju za novo sučeljavanje koje može i jednom i drugom donijeti veliki poticaj, ali i veliko razočarenje 20 dana pred izlazak na birališta“, izvijestio je Puljić.

Izvor: Al Jazeera