Pripreme za ekshumaciju Yassera Arafata

Ovog mjeseca obilježena je osmogodišnjica Arafatove smrti (AFP)

Grob bivšeg palestinskog lider Yassera Arafata u ponedjeljak je prekriven plavom ceradom, a palestinski zvaničnici kažu da se vrše pripreme za forenzičko ispitivanje njegovih posmrtnih ostataka.

“Arafatov mauzolej od jutros je zatvoren u sklopu priprema za istragu o njegovoj smrti”, kazao je za AFP Tawfiq Tarqawi,  šef palestinske istražne komisije.

Arafat je preminuo u francuskoj vojnoj bolnici  11. novembra 2004. Francuski stručnjaci nisu mogli zaključiti šta je uzrokovalo njegovu smrt.

Mnogi Palestinci smatraju da je Arafat otrovan po naredbi Izraela.

Francuski tužitelji u augustu su pokrenuli istragu o ubistvu nakon što su, poslije istrage Al Jazeere, švicarski eksperti izjavili da su pronašli visok nivo radioaktivnog polonija na Arafatovim ličnim predmetima.

Palestinski izvori kazali su prošlog mjeseca da bi francuski tim istražitelja trebao stići u Ramallah do 26. novembra kako bi započeli ekshumaciju Arafatovih posmrtnih ostataka.

Kako su naveli, očekuje se da bi istraga mogla trajati nekoliko sedmica ili jedan mjesec.

Međunarodna saradnja

Palestinci će sarađivati sa Rusijom, kao i sa švicarskim eskpertima i francuskim istražiteljima, pri ekshumaciji Arafatovih posmrtnih ostataka, najavio je u nedjelju palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

“Trenutno sarađujemo sa francuskim istražiteljima, švicarskim ekspertima i također ruskom Vladom da otvorimo grobnicu”, rekao je Abbas na komemoraciji povodom osmogodišnjice Arafatove smrti.

Polonij je vrlo otrovan element koji se rijetko nalazi van vojnih ili naučnih institucija.

Korišten je za ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo u Londonu 2006. nakon što je popio čaj u kojem je bio otrov.

Francuska istraga pokrenuta je krajem augusta na zahtjev Arafatove udovice Suhe, koja je u vrijeme njegove smrti odbila dati odobrenje za autopsiju.

Izvor: Agencije