Pripreme za lokalne izbore u S. Arabiji

U Saudijskoj Arabiji nastavlja se registracija birača za lokalne izbore u martu naredne godine. Prvi su to izbori u toj zemlji na kojima će žene moći da se kandiduju i glasaju.

Muhameda je ekipa Al Jazeere zatekla u jednom od glasačkih centara u Rijadu. Došao je da se prijavi za glasanje. Muhamed podstiče birače, naročito omladinu, da izađu na izbore. Ovo je prvi put da se osobama od 18 godina dopušta da ostvare svoje glasačko pravo.

“Mi smo grupa omladinaca koji su pokrenuli kampanju kojom želimo osvijestiti omladinu i podstaći je da učestvuje na lokalnim izborima. Koristili smo se društvenim mrežama, jer su one najlakši način komunikacije sa mladima“, istakao je Muhamed Al-Sharif.

Odziv birača

Izabrana lokalna vijeća imat će veće ovlasti. Iako u tom centru za registraciju birača odziv i nije bio velik, u izbornoj komisiji navode kako je, ipak, bolji nego prethodnih godina.

 “Vidljiv je napredak u odnosu na prethodne izbore. Svi pokazatelji upućuju da je odziv glasača veći. Također, veći je broj kandidata i kandidatkinja nego na prethodnim izborima”, kazao je Muhamed Al-Khurayf iz Centralne izborne komisije.

Ovi izbori se od prethodnih razlikuju po tome što će ovaj put žene na njima učestvovati i kao glasačice i kandidatkinje.

Iako je ta odluka izazvala polemike u Saudijskoj Arabiji, kraljevskim dekretom 2011. godine žene su dobile pravo da biraju i budu birane na izborima.

“Ovo je historijski trenutak. Žena na izborima može birati i biti birana. Konačno smo i mi građanke s jednakim pravima. Kada sam konačno dobila priliku da odlučujem o sudbini svoje zemlje, naravno da ću je iskoristiti“, zaključila je glasačica Hifa Al-Habibi.

Izvor: Al Jazeera