Pripreme za sahranu kritično bolesnog Sharona

Sharon je imao moždani udar 4. januara 2006. godine, kada je pao u komu iz koje se nikada nije vratio (EPA)

Zvaničnici su saopćili kako su počele pripreme za državnu sahranu kritično bolesnog Ariela Sharona, bivšeg premijera Izraela.

Doktor Zeev Rotstein, direktor bolnice Tel Hashomer u Tel Avivu, izjavio je u četvrtak kako se Sharonovo zdravstveno stanje pogoršalo u protekla dva dana, te da vitalni organi pokazuju kritične zastoje rada.

Sharon je ranije kazao kako bi volio biti sahranjen na ranču Sycamore, svome domu u Negevu pored pokojne supruge Lily, a ne na tradicionalnom groblju bivših premijera na planini Herzl u glavnom gradu, prenosi Jerusalem Post.

Ovaj list je u petak objavio kako će ured šefa Vlade Izraela izvršiti pripreme sahrane zajedno sa Sharonovim sinovima, Giladom i Omrijem, koji su u bolnici pored očevog kreveta.

Suspenzija vjerske odluke

Rotstein je ranije izjavio kako porodica i ljekari bivšeg premijera vjeruju da je došlo do pogoršanja stanja 85-godišnjeg Sharona.

„On je u kritičnom stanju i njegov život je definitivno u opasnosti“, kazao je Rotstein.

Ovo je bila prva zvanična ljekarska izjava o zdravlju bivšeg šefa Vlade, nakon navoda u srijedu kako je došlo do otkazivanja rada bubrega.

Sharon je imao moždani udar 4. januara 2006. godine, kada je pao u komu iz koje se nikada nije vratio.

Pripreme potrebne za državnu sahranu značile bi suspenziju jevrejske vjerske odluke po kojoj se mrtvi moraju sahraniti dan nakon smrti, kazao je Mark Regev, glasnogovornik aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanyahua, prenosi britanski Telegraph.

Tvrdolinijaški stavovi

Odgoda bi omogućila svjetskim liderima više vremena, kako bi mogli dogovoriti svoje dolaske na sahranu bivšeg premijera, koji je zagovarao jevrejsko naseljavanje zemlje osvojene Bliskoistočnim ratom 1967. godine, no kasnije je ublažio svoje tvrdolinijaške stavove i nadgledao povlačenje Izraelaca iz Gaze.

Post navodi kako nije jasno da li će i koji svjetski lideri i ministri vanjskih poslova doći na sahranu, kao što su dolazili na nedavne sahrane bivšeg predsjednika Južne Afrike Nelsona Manedele i bivše premijerke Velike Britanije Margaret Thatcher.

Netanyahu je izazvao kontroverze kada se nije pojavio na sahrani Mandele.

Izvor: Al Jazeera i agencije