Pripreme za susret Kima i Trumpa u Vijetnamu

Poželjna lokacija za održavanje susreta je vladina rezidencija u Hanoiu (EPA)

Traju pripreme za susret čelnika SAD-a i Sjeverne Koreje, Donalda Trumpa i Kim Jong-una, u Vijetnamu, a na putu od željezničkog kolodvora na granici s Kinom do Hanoia, kojim bi trebao proći sjevernokorejski vođa, promet će biti zabranjen, javlja Reuters.

Pozivajući se na neimenovane izvore i državne medije, britanska agencija navodi kako će Kim do Vijetnama doputovati vlakom, koji će zastati na pograničnoj postaji Dong Dang.

Potom će se Kim iskrcati i automobilom prijeći još 170 kilometara do Hanoia, dodaju izvori agencije koji su “neposredno upoznati sa sigurnosnim i logističkim planovima”.

U iščekivanju “važnog događaja”, policija Vijetnama pojačala je stupanj sigurnosti na pograničnoj postaji u Dong Dangu.

Pojačana sigurnost na putu

Narodni odbor pokrajine Long Son, u kojem se nalazi postaja, priopćio je da će sigurnost na putu biti pojačana i tako će biti od 24. do 28. veljače.

Prema navodima druga tri izvora, koja su izravno upoznata s rasporedom Kima, on će u Vijetnam stići 25. veljače.

Reuters napominje da nije jasno hoće li Kim put od više tisuća kilometara od Pjongjanga, preko Kine, do granice s Vijetnamom, proputovati vlakom, ili će prvo letjeti avionom do nekog kineskog grada, a onda se ukrcati na vlak.

Poželjna lokacija za održavanje susreta je vladina rezidencija u Hanoiu, dok je hotel “Metropol” izabran kao rezervna lokacija.

Nema govora o smanjenju vojnika u Južnoj Koreji

Trump je, u najavi susreta, izjavio kako smanjenje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji nije na dnevnom redu razgovora koje će imati s Kimom, javlja Reuters.

“To pitanje neće biti na dnevnom redu”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

U Južnoj Koreji se nalazi najmanje 28.500 američkih vojnika.

Dvojica predsjednika sastat će se u glavnom gradu Vijetnama, 27. i 28. veljače.

Prethodno su se, u povijesnom susretu, sastali prošloga lipnja u Singapuru.

Izvor: Agencije