Pripremna nastava na bosanskom u Sandžaku

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije su od 5. decembra 2013. godine bojkotirali nastavu van škole (Al Jazeera)

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije zvanično je potvrdilo kako je data saglasnost da se provodi “pripremna” nastava na bosanskom jeziku u četiri obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku, javlja Anadolija.

Održavanje pripremne nastave na bosanskom jeziku bit će u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Novom Pazaru, u dva odjeljenja prvog razreda u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru, u četiri odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Tutinu i u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji “Jezdimir Lović” u Sjenici.

“U skladu sa zakonom i utvrđenim principima prava na obrazovanje svakog učenika na maternjem jeziku, tokom drugog polugodišta će, posle odgovarajuće pripreme, biti raspisan jedinstven konkurs za sve škole koje pripadaju obrazovnom sistemu Republike Srbije”, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo je saopćilo i to da nije tačna informacija koja se pojavila u medijima i na zvaničnoj internetskoj stranici Bošnjačkog nacionalnog vijeća pod naslovom “Od 20. januara nastava i na bosanskom jeziku u gimnazijama i u srednjim stručnim školama”, javlja Anadolija.

Krivične prijave

Ministarstvo je navelo da je predsjednik BNV-a Esad Džudžević u četvrtak obavijestio ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića da je u informaciji na internetskoj stranici BNV-a greškom izostavljena riječ “pripremna” i da će to biti ispravljeno.

Nastava na bosanskom jeziku se od 2. septembra 2013. godine nesmetano odvija u 35 osnovnih škola u Sandžaku, ali i pored ispunjenih zakonskih uslova, nije počela u sjeničkoj i novopazarskoj gimnaziji.

Nakon višemjesečnog neuvođenja nastave na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji, roditelji učenika koji su se u anketi izjasnili da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku podnijeli su i krivične prijave protiv direktora te srednje škole.

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije su od 5. decembra 2013. godine bojkotirali nastavu van škole, ali su se, na poziv roditelja i BNV-a, vratili na časove i na pasivan način protestirali do ostvarenja tog prava.

Izvor: Agencije