Oglasi

Pripremno ročište za novo suđenje Glavašu 23. marta

Glavaš je optužen da je naredio mučenje i likvidaciju srpskih civila u Osijeku 1991.
Prvostepena presuda Glavašu ukinuta je prošle godine i naređeno je novo suđenjeArhiva

Nakon što je hrvatski Vrhovni sud početkom februara odbio prijedlog da se ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“ vodi u Osijeku, na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano je pripremno ročište koje će, kao i novi postupak, voditi sutkinja Tanja Pavelin Borzić.

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljeno je kako je pripremno ročište za novo suđenje Glavašu zakazano za 23. mart, javlja Hina.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, optuženi se između ostalog, izjašnjavaju o krivici, a određuju se i dokazi koji će biti izvedeni na suđenju.

U konačnici, predsjednik sudskog vijeća, u ovom slučaju sutkinja Pavelin Borzić, treba odrediti i datum početka novog suđenja.

Zatvor u Mostaru

Pavelin Borzić široj je javnosti postala poznata kada su mediji objavili kako policija provjerava porijeklo imovine sutkinje koja vodi nekoliko postupaka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru sa koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015. godine.

Nakon što je u junu prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne, Vrhovni sud je 28. jula 2016. ukinuo prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Mučenje i likvidacija Srba

Tužitelji Branimira Glavaša, predsjednika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), i još pet osoba terete za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine nad civilima srpske nacionalnosti, u slučajevima „Garaža“ i „Selotejp“.

Glavaša terete kako je naredio mučenje i likvidaciju civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

Beživotna tijela nekih žrtava pronađena su u Dravi svezanih ruku i sa selotejpom preko usta.

Prema iskazima nekih svjedoka, neke su žrtve u garaži Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku bile prisiljene piti kiselinu iz akumulatora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.