Pristalice: Nemcov nije bio meta muslimana

Trojica optuženih za ubistvo Nemcova su u zatvoru i čekaju podizanje optužnice (EPA)

Pristalice i prijatelji ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova rekle su danas da njegovo ubistvo “nije moglo biti motivirano islamskim radikalizmom.”

Peterica muškaraca su u pritvoru zbog ubistva Nemcova 27. februara i svi su iz regije Čečenije, gdje pretežno žive muslimani, ili iz drugih dijelova sjevernog Kavkaza.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je izjavio da je jedan od glavnih osumnjičenih Zaur Dadajev mogao biti motiviran Nemcovljevim komentarima poslije napada na francuski satirički časopis Charlie Hebdo, koji je objavio karikature poslanika Muhameda, javlja agencija Tanjug.

“Svi koji poznaju Zaura kažu da je veoma religiozan i da je, kao i svi muslimani, bio šokiran postupcima Charliea i komentarima onih koji su podržali objavljivanje karikatura”, naveo je Kadirov u saopćenju.

U napadu na redakciju Charlie Hebdoa 7. januara u Parizu dvojica napadača su ubila 12 ljudi. Napadače je kasnije ubila policija.

Privedeni osumnjičeni napadači

Nemcov je putem interneta kritizirao napadače na redakciju lista, rekavši da je islam “mlada religija koja je trenutno u svom Srednjem vijeku i da predstoji dugotrajna borba da bi se porazila islamska inkvizicija”.

Međutim, dugogodišnji prijatelj Nemcova i opozicioni aktivista Ilja Jašin je rekao da on nije bio neprijatelj islama.

“Pokušaj da se javnost uvjeri da je Nemcov bio očigledna meta za islamske radikale ne pije vodu. Takva verzija odgovara predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu”, kazao je on danas agenciji AP.

U vezi sa Nemcovljevim ubistvom privedena su peterica muškaraca, medu kojima je Dadajev. Oni su u nedjelju izvedeni pred sud u Moskvi gdje su on i još jedan osumnjičeni optuženi za umiješanost u ubistvo Nemcova dok je šetao mostom blizu Kremlja.

Ostala trojica su u zatvoru i čekaju podizanje optužnice. Jedan od sudija je rekao da je Dadajev priznao umiješanost, ali on u sudnici nije priznao krivicu, prenose agencije.

Izvor: Agencije