Priština: Majke nestalih traže pravdu

U Prištini  se u subotu nekoliko nevladinih organizacija  pridružilo pozivu udruženja žena Kosova i majkama nestalih osoba na protestu protiv nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Nekoliko stotina okupljenih postavilo je zahtjeve koji bi trebali biti ispunjeni prije nastavka bilo kakvih razgovora sa Srbijom. 

Majke nestalih osoba tokom rata na Kosovu su se u subotu obukle u crveno. Kažu da time žele da podsjete političare Kosova na prolivenu krv za nezavisno Kosovo.

Izgubila dva sina

Shyqerije Gashi u subotu je putovala 80 kilometara kako bi učestvovala na protestu. 1999. je izgubila oba sina. Tijelo jednog od njih je pronašla, a za drugim traga već 14 godina.

„Masakrirali su naše sinove. Već 14 godina nam ne govore gdje su ih ostavili, svi su izgubljeni. Da mi je barem znati gdje su im tijela. Da i ja imam mjesto gde mogu da ostavim cvijeće za sina. Svake godine mi je sve teže. Prošlo je 14 godina, a meni se čini kao juče da su ga Srbi kidnapovali“, kazuje Gashi.

Na Kosovu se još traga za blizu 1.800 nestalih osoba.  Organizatori protesta su postavili i zahtjeve koji bi trebalo da se ispune prije nego što se dijalog sa vlastima Srbije nastavi. 

„Zahtijevamo od Srbije da uputi izvinjenje svim Kosovarima za kriminalna djela koja su počinili na Kosovu prema civilnom stanovništvu. Da Srbija preda kriminalace organima pravde. Srbija treba da nadoknadi materijalne i moralne štete. Od Kosovske Vlade zahtijevamo da, ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune, ne prihvati nikakve pregovore sa Srbijom, jer je to za građane Kosova neprihvatljivo“, veli Nysrete Kumnova, iz organizacije Poziv majke.

Vlada Kosova se još nije oglasila povodom njihovih zahtjeva. Datum i mjesto nastavka dijaloga između premijera Srbije i Kosova su već određeni. Ivica Dačić i Hashim Thaci sastaju se 7. novembra u Briselu, a za to je Thaci dobio i saglasnost kosovske Skupštine, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

‘Procesuiranje zločina’

Igbale Rugova iz Mreže žena Kosova kazala je za Al Jazeeru da je „teško održati pregovore sa državom koja je izvršila genocid na Kosovu, bez pravde, odnosno procesuiranja ratnih zločina i odštete.“

„To su naši zahtjevi.“

Ona naglašava kako zna kako je potreban dogovor da bi se nastavila budućnost, ali „ne može se zaboraviti prošlost, a agresor se ne može prepustiti slučaju bez sankcija“.

„Da bi došlo do mira u regionu, potrebna je pravda“, kazala je Rugova.

Politički analitičar Behlul Beqaj kazao je za Al Jazeeru da postoji velika spremnost političke elite za dijalog, ali i nespremnost običnih građana da provedu političke dogovore.

“Političari ni na jednoj ni na drugoj strani nisu uspeli da ubede građane da se to događa u njihovom interesu”, rekao je on.

Beqaj je dodao da se stvorio utisak da se nastavlja dijalog “zbog održavanja na vlasti tih političara”.

On je kazao da se dijalog neće završiti na način na koji se to zamišlja sve dok ne bude stvoren adekvatan ambijent u kojem bi građani bili ubijeđeni da se to radi zbog poboljšanja kvaliteta života.

Izvor: Al Jazeera