Priština: Nema autonomije sjeveru Kosova

Postoje spekulacije u Srbiji da bi sjever Kosova dobio specijalni status, nešto kao teritorijalnu autonomiju (EPA)

U Briselu se u četvrtak iščekuje nova runda razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija, tokom radne večere kod visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga dijelom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integriranom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno o pitanju raspodjele carinskih prihoda sa tih prelaza.

Najavljeno je otvaranje novih tema vezanih za sjever Kosova, a  glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič je ranije izjavila kako će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo, prije svega, o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi. Kocijančič nije mogla precizirati koje će konkretne teme biti otvorene, rekavši da o tome odlučuje Ashton.

Značaj nastavka dijaloga

Thaci je u srijedu u Prištini na sjednici Vlade rekao da će gašenje paralelnih struktura na sjeveru Kosova biti jedna od tema njegovog razgovora sa Dačićem u Briselu.

Dačić će sresti i sa zamjenikog pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Balkana Philipom Rickerom, a u petak ujutro sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom.

Ricker je novinarima u Briselu rekao da će se sastati i sa kosovskim premijerom.

On je istakao značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi Srbija što prije dobila datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

“Za posljednjih nekoliko mjeseci postignut je neverovatan napredak”, rekao je Ricker, uz konstataciju da su mnoge njegove kolege sumnjale da će sporazum o integriranom upravljanju prelazima ikada biti sproveden, ali da se to ipak desilo.

Nivo prava

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi odbio je mogućnost da sjever Kosova dobije autonomiju, ocijenivši da bi za rješenje pitanja odnosa Beograda i Prištine mogao biti primijenjen model dogovora dvije Njemačke, javio je Tanjug.

On je, u intervjuu za bečki dnevnik Die Prese, kazao kako nije tačno da će u novoj rundi dijaloga biti riječi o autonomiji za sjever Kosova.

„Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da bi otcjepljenje sjevera Kosova bilo najbolje rješenje, ali to nije realno”, poručio je Rexhepi, ukazujući na to da je međunarodna zajednica jasno rekla kako podjela Kosova nije rješenje.

Postoje spekulacije u Srbiji da bi sjever Kosova dobio specijalni status, nešto kao teritorijalnu autonomiju, ali i za to, prema riječima Rexhepija, Priština kaže „ne“.

„Imamo Ahtisarijev plan u kojem već postoji autonomija na opštinskom nivou. Srpske opštine na Kosovu imaju pravo da se povežu kako bi jedne drugoj pomogle. To je, međunarodno gledano, najviši nivo prava za jednu etničku zajednicu i zbog toga nećemo prihvatiti nikakav dodatni specijalni autonomni status za Srbe na sjeveru“, podvukao je on.

Rexhepi je optužio Srbe da ne prihvataju Ahtisarijev plan, jer ga nisu pročitali i zato što je donio nezavisnost Kosovu, poručivši da treba pročitati njegovu suštinu.

On smatra da tenzije i protesti na sjeveru Kosova postoje, „jer se pojedinci – šverceri, koji neće da plaćaju carinu, opiru da koriste legalne prelaze“.

„Postoji previše nelegalnih prelaza. Sa Beogradom smo dogovorili integrisano upravljanje prelazima. Mi nadziremo prelaze zajedno sa Srbima i EULEX-om. I nakon primjene sporazuma će šverceri tražiti alternative. To nije jednostavan proces, ali je sporazumni korak u pravom smjeru“, naglasio je on, ističući da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija moraju nastojati da taj dokument bude primijenjen.

Poziv na priznanje

Rexhepi je kazao da su na sjeveru Kosova prisutne srpske policijske snage, te da je riječ o cifri do 400 osoba.

Radi se o srpskim policajcima u civilu, Srbima sa Kosova, koji su zaposleni pri Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beogradu, dodao je on.

Po njegovim riječima prisutni su, također, pripadnici obavještajne službe BIA, kao i lica koja rade u kosovskoj policiji, a koja se nalaze na dva platna spiska.

„To ne možemo tolerisati. Srpske policijske strukture na Kosovu su nelegalne i moraju nestati“, podvukao je Rexhepi, naglasivši da to pitanje ne može biti tema dijaloga, jer „nijedna zemlja ne može tolerisati da su na njenoj teritoriji aktivne policijske strukture susjedne države“.

On je poručio da bi preostalih pet država EU-a trebalo što prije priznati Kosovo, ističući da bi to bilo dobro za regionalnu stabilnost i da bi moglo pomoći Srbiji da ne bude “talac sadašnje situacije”.

Izvor: Agencije