Priština: Protest protiv specijalnog suda

Demonstranti iz svih krajeva Kosova nosili su transparente sa slikama nedavno osuđenih zapovjednika OVK-a (Anadolija)

Nekoliko stotina građana odazvalo se pozivu veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na prosvjedu u Prištini protiv osnivanja specijalnog suda koji bi se bavio navodima da je skupina pripadnika OVK-a počinila ratne zločine tijekom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Prosvjed su podržale dvije oporbene stranke i skupina studenta prištinskog sveučilišta.

Sudionici prosvjeda, koji su se okupili na glavnom prištinskom trgu, izrazili su svoje nezadovoljstvo i radom misije Europske unije za vladavinu prava na Kosovu, nakon što je sudsko vijeće ove misije prije tri tjedna osudilo skupinu pripadnika i čelnika bivše OVK na ukupno 59 godina zatvora za zločine počinjene tijekom sukoba na Kosovu.

Prosvjed su organizirale udruge bivše Oslobodilačke vojske Kosova, a podržale su ga oporbene stranke Samoopredeljenje i Inicijativa za Kosovo te Studentski parlament Univerziteta u Prištini.

S jednosatnog prosvjeda, koji je protekao mirno i bez incidenata, upućen je zahtjev zastupnicima Skupštine Kosova da glasuju protiv formiranja specijalnog suda.

‘Montirani procesi’

Sudionici prosvjeda iz svih krajeva Kosova nosili su transparente sa slikama nedavno osuđenih zapovjednika OVK-a Sylejmana Selimija i Samija Lushtakua te natpisima “Stop nepravdama”, “Stop političkim presudama”…

“Izašli smo na protest protiv EULEX-a zbog zatvaranja oslobodilaca, to je jako nepravedno”, rekao je Gentrit iz Skenderaja, jedan od sudionika, prenosi Anadolija.

Halim Ethemi iz Lipljana naveo je kako su danas “izašli na protest zato što specijalni sud, koji treba da se formira, goni Albance žrtve, umesto da se specijalni sud formira za krivca – Srbiju”.

Tajnik Organizacije ratnih veterana OVK-a Faton Klinaku je izjavio da se međunarodna misija UN-a, UNMIK, umjesto da se bavi ratnim zločinima koje je počinila Srbija nad albanskim narodom Kosova, bavila gonjenjem, uhićenjem i zatvaranjem boraca OVK-a. 

“Svi ti procesi su bili montirani, fabrikovani od Beograda”, kazao je Klinaku.

On je naveo da je bilo puno nepravednih sudskih postupaka prema pripadnicima OVK-a te je pozvao zastupnike Skupštine Kosova da glasuju protiv formiranja specijalnog suda za ratne zločine OVK-a, jer bi to bilo u suprotnosti s voljom albanskog naroda i pravednom borbom OVK-a.

“To je jednostran sud, koji ne sudi zločine Srbije na Kosovu, već samo sudi navodne zločine Oslobodilačke vojske. Pokušava se da se kriminalizuje naša oslobodilačka borba i zato tražimo stop ovom specijalnom sudu, koji će nastavi kao UNMIK i EULEX“”, kazao je Klinaku.

Bez marša prema sjedištu EULEX-a

Na prosvjedu je govorio i Smajl Elezi, predsjednik Organizacije ratnih veterana OVK-a, koji je, također, pozvao zastupnike da ne glasuju za osnivanje specijalnog suda. On je kazao da se proizvode lažni dokazi protiv boraca OVK-a te da se zločinci trebaju tražiti u Srbiji.

“Odatle je prolivena krv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca i pre nego što tražite zlo u Prištini, imate ga u Beogradu, gde su još na vlasti Šešeljevci, koji još Kosovo tretiraju kao svoju stvar”, kazao je Elezi.

On je kazao da specijalni sud krši Ustav Kosova i gazi prolivenu krv Albanaca.

Xhavit Jashari, predsjednik Udruženja porodica palih boraca OVK-a zatražio je slobodu za osloboditelje. “Pred tim sudom prvo treba da se sude i osude za zločine protiv čovečnosti, srpski zločinci”, poručio je Jashari. 

Iako je bilo najavljeno da će sudionici prosvjeda marširati do sjedišta EULEX-a, od toga se odustalo i sudionici su se mirno razišli.

Izvor: Al Jazeera i agencije