Priština: Suđenje Ivanoviću vraćeno na početak

Ivanović je bio optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine (Arhiva)

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću za ratne zločine vraćeno je na početak, odlučio je danas Apelacioni sud u Prištini.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je za Tanjug kako je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

„Apelacioni sud je ukinuo presudu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Sada smo u fazi kao i pre tri godine. Kada će biti zakazano novo ročište, teško je reći jer ovaj postupak inače traje predugo“, rekao je Vlajić.

Zahtjev za ukidanje pritvora

On je dodao kako je odbrana zadovoljna jednim dijelom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri njene argumente, ali nije zadovoljna što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti i oslobodio Ivanovića jer su i oni svjedoci kako dokaza nema.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je Tanjugu kako je oslobađajući dio presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. godinu potvrđen, tako da su i Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni optužbi za događaje iz 2000. godine.

„Sud je odlučio da za sada Oliver Ivanović ostane u pritvoru ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši o pitanju pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine jer smatramo da nema razloga za dalje trajanje sudskog pritvora“, rekao je Pantović.

Zločini nad civilima

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora. On je bio optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je sada potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko vijeće oslobodilo je, u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću, ostalu četvoricu optuženih – penzioniranog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, više od 80 svjedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana. 

Izvor: Agencije