Prištinski imam pušten nakon ispitivanja

Jutros privedeni Shefqet Krasniqi, imam Velike džamije u Prištini, pušten je poslijepodne nakon ispitivanja.
 
Sumnjičio se za poticanje mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili etničkoj osnovi.
 
Riječ je o nastavku policijske istrage u kojoj je prošli mjesec uhapšeno više od 40 osoba osumnjičenih za ratovanje u Siriji i Iraku na strani grupa Islamska država i Al-Nusra fronta. 
 
Protiv odlaska na ratišta
 
Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja iz Prištine da je Krasniqi utjecajan imam na Kosovu, koji je u zadnje vrijeme nekoliko puta javno pozvao muslimanske vjernike da ne učestvuju u stranim sukobima u Siriju i Iraku.
 
Ipak, Krasniqi nije podržao policijsku akciju prošlog mjeseca kada je uhapšeno više od 40 osoba pod sumnjom da su učestvovali u sukobima u Siriji i Iraku, na strani grupa Islamska država i Al-Nusra front.
 
Nedavno je rekao da hapšenja imaju političku pozadinu.
 
”Iz Islamske zajednice Kosova kažu da su informacije o policijskoj akciji dobili iz medija te da o tome još ne mogu da se izjasne. Većina od 43 lica je osumnjičena za izvršenje tri krivična dela, organizovanje i učešće u terorističkim grupama, podsticanje mržnje ili nacionalne i rasne netrpeljivosti i regrutovanje za terorizam. Na prvom sudskom ročištu svi su se izjasnili da nisu krivi”, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera