Pristup Gmailu u Kini potpuno blokiran

Nakon mjeseci stalnih prekida, pristup Googleovom Gmailu potpuno je blokiran u Kini.

Organizacija za zaštitu slobode govora u toj zemlji objavila je da je, počevši od petka, znatan broj internetskih adresa te kompanije ugašen u Kini.

U magazinu Komunističke partije obrazloženo je da je, ukoliko je zaista blokiran Gmail, odluka donesena zbog novonastalih sigurnosnih razloga. Kineska vlada nije komentirala slučaj.

Korisnik Vang Zeng već nekoliko dana bezuspješno pokušava pristupiti svom Google računu. Američka kompanija zabilježila je oštar pad internetskog prometa u Kini. 

U problemima i kompanije

Korisnici su prijavljivali smetnje od lipnja, ali su ipak mogli pristupiti Gmail računu putem alternativnih internetskih stranica.

Nijedna alternativa više nije dostupna. S problemima se suočavaju i kompanije koje koriste Gmail kao svoju korporativnu mail adresu.

“Ne znam ništa o tome što ste spomenuli. Ministarstvo vanjskih poslova nije tijelo nadležno za to. Molim, provjerite u Uredu za internetsko informiranje”, upućuje Hua Chunying, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Dužnosnici kineskog Ureda za internetsko informiranje odbili su komentirati slučaj. No, partijske novine okrivile su Google za nepoštivanje kineskog zakona.

Za Google cenzura, za Kinu urota

Vlada, naime, želi da strane firme posluju putem lokalnih partnera i čuvaju podatke vezane za Kinu, ali Google odbija takve uvjete.

Naziva ih cenzurom, dok Kinezi to vide kao urotu zapadnih zemalja. Taj sukob ugrožava kineske korisnike, odnosno 600 milijuna ljudi, najveći broj internetskih korisnika u jednoj državi na svijetu.

Mnogi se okreću virtualnim privatnim mrežama, softveru pomoću kojeg se mogu izbjeći ograničenja.

Striktna kontrola interneta ključna je za održavanje moći kineske vlade. Mnoge druge vlade, poput francuske, španjolske ili američke također nadziru internet.

Možda nisu u tome otišle daleko kao Kina, ali internetske slobode diljem svijeta i dalje se suočavaju s velikim izazovima.

Izvor: Agencije