Pristup novim rutama za Qatar Airways

Proglašenje pobjednika obavljeno je na manifestaciji World Airline Awards 2019, održanoj u sklopu Pariskog zračnog festivala (EPA)

Katarska kompanija Qatar Airways bi trebala uskoro imati pristup trima rutama za vanredne situacije iznad međunarodnih voda, nakon što su delegati na sastanku koji je vodio UN, razgovarali o zračnim koridorima za Dohu nakon spora sa njenim susjedima.

Na sastanku iza zatvorenih vrata sa UN-ovom avijacijskom komisijom u Montrealu je bilo govora o rutama za vanredne situacije koje su planirane kao dio preliminarnog dogovora postignutog ranije ovog mjeseca, ali koje još nisu otvorene za letjelice registrirane u Kataru.

Katar je tražio od Međunarodne organizacije civilne avijacije (ICAO) da intervenira, nakon što je njegovoj državnoj aviokompaniji zabranjen pristup zračnom prostoru Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i UAE-a u sklopu ekonomskih sankcija.

Prekid veza

Četiri države su prekinule odnose sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava „terorizam“ što Doha negira.

Zatvaranje njihovog zračnog prostora primoralo je državnu kompaniju Qatar Airways da koristi duže, skuplje rute zbog čega je Doha tražila pristup međunarodnim koridorima iznad voda Zaljeva kojima trenutno upravlja UAE.

„Za sedmicu dana oni bi trebali imati nove rute“, kazao je neimenovani izvor agencije Reuters.

 Izvor: Al Jazeera i agencije