Pristupni pregovori CG s NATO-om u februaru

Početak pregovora s Crnom Gorom Stoltenberg najavio predstavljajući redovni Godišnji izvještaj (EPA)

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će pristupni pregovori s Crnom Gorom za članstvo u Savezu početi sredinom veljače.

Stoltenberg je to najavio na konferenciji za medije, na kojoj je predstavio redovni Godišnji izvještaj.

“Tijekom 2015. donijeli smo još jednu važnu odluku koja će unaprijediti stabilnost na Zapadnom Balkanu. Formalno smo pozvali Crnu Goru da otpočne razgovore kako bi postala 29. članica NATO-a. Pristupni pregovori počet će sredinom veljače. Time se šalje jasan signal onima koji žele NATO članstvo da su vrata Saveza otvorena”, rekao je Stoltenberg, prenosi Tanjug RTCG.

Podsjetio je da je u prosincu NATO pozvao Crnu Goru da počne pregovore o pridruživanju Savezu, potvrđujući napredak koji je ta zemlja napravila i demonstrirajući želju i privrženost politici Otvorenih vrata Saveza.

Tri osnovna cilja Saveza

“U cilju dostizanja sva tri osnovna cilja Saveza – zajednička obrana, rješavanje kriznih situacija i kolektivna sigurnost – od velike je važnosti da NATO ima ne samo pravu politiku, sposobnost i odnose nego i da strukture koje to podržavaju funkcioniraju i služe svrsi. U tom cilju u 2015. godini NATO se nastavlja prilagođavati kao institucija i implementira reforme u svojem civilnom i vojnom segmentu strukture, da bi osigurali modernu, efikasnu i odgovornu instituciju”, kazao je Stoltenberg.

Također je podsjetio da se od formiranja 1949. godine NATO članstvo povećalo sa 12 na 28 članica i to u šest rundi proširenja.

U nastavku izvještaja Generalni tajnik je istaknuo kako je 2015. pokazala da “nestabilnost u inozemstvu izravno utječe na sigurnost kod kuće, ali, također, pokazuje da Savez reagira na to”.

Izvor: Agencije