Pritisak na Libiju zbog izbjegličke rute

U Evropskoj uniji smatraju kako sporazum sa Turskom, čiji je cilj sprečavanje izbjeglica i migranata da dolaze u Grčku, već donosi rezultate. Međutim, oni kojima ne polazi za rukom da u Evropu dođu iz Turske, često se odlučuju za druge rute, poput one od Libije do Italije, što stvara veliki pritisak na libijske vlasti.

Libijska obalska straža koristi zatišje i pad broja izbjeglica u dijelu Sredozemlja koji kontrolira za neophodne popravke na spasilačkim i patrolnim čamcima. Očekuje se kako će more u maju biti mirnije nego proteklih mjeseci, te kako će porasti broj izbjeglica koje bježe iz Sirije i drugih zemalja ka Evropi.

„Zbog svih ratova koji se vode u svijetu, očekujemo kako će broj porasti. Potrebna nam je velika podrška međunarodne zajednice, nova oprema i sredstva. Imamo osoblje i volju da pomognemo, ali nedostaju nam resursi“, navodi Abdullah Kabir iz libijske obalske straže.

Obalska straža treba svu pomoć koju može dobiti. Sarađuju sa Crvenim polumjesecom, kako bi se pobrinuli da izbjeglice spašene na moru dobiju potrebnu njegu.

„Kad je riječ o obalskoj straži, naš zadatak počinje nakon što dovedu izbjeglice na kopno. Nadgledamo njihovo prebacivanje u prihvatne centre. Ako im je potrebna hitna pomoć ili liječenje, pružamo im neophodnu pomoć. Pratimo ih i brinemo da dobiju najbolji mogući tretman“, ističe Ali Tawlib iz Crvenog polumjeseca.

Brojni problemi

Obalska straža ima brojne probleme. Nestabilni čamci, prikladniji za plovidbu mirnim jezerima nego uzburkanim morem, često se prevrću. Već nekoliko godina, veliki broj izbjeglica gine na putu. Mnogi, naročito iz afričkih zemalja, preko Libije pokušavaju doći do Malte ili italijanskih otoka Lampeduze i Sicilije.

Veliki broj je uspio, ali libijska obalska straža često je morala intervenirati kako bi ih spasila. U narednom periodu će takvih intervencija, očekuju, biti još više, iz Libije javlja novinar Al Jazeere Imran Khan.

„Nema sumnje kako svi u Libiji strahuju šta će se desiti kad se more u maju smiri, a granice Evrope ostanu zatvorene. Pretpostavljaju da će broj izbjeglica biti veći nego ranijih godina. Ovi čamci su na prvoj liniji borbe protiv krize koja slijedi, a kako su nam rekli, nema ih dovoljno da bi svima pomogli“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera