Pritisak na pojedine profesore uoči štrajka UNSA-e

Zaposleni na Univerzitetu kažu da im je dosta ekonomske nesigurnosti (Anadolija)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Fakulteti članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) stupit će u štrajk od ponedjeljka 8. septembra, potvrdio je za Al Jazeeru profesor Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e.

“U štrajk stupa 14 članica UNSA-e, na kojima se nastavni proces i ispiti odgađaju sve dok Sindikat Univerziteta ne uspostavi dijalog s Vladom Kantona Sarajevo i ispuni postavljene zahtjeve, s tim da će raditi studentske službe i službe održavanja”, kaže Zečević.

Od Vlade KS-a traži se ekonomska sigurnost i izjednačavanje plaća zaposlenih na UNSA-i s plaćama zaposlenih u KS-u, u institucijama koje se finansiraju iz budžetskih sredstava za istu složenost i odgovornost poslova, te istovjetno korištenje ostalih finansijskih beneficija iz budžeta. Zahtijevaju, također, sredstva za prijem mladih istraživača na fakultete i akademije prema njihovim potrebama, a u skladu sa standardima i normativima, te da zakonska rješenja o napredovanju nastavnika i saradnika u Zakonu o visokom obrazovanju budu u suglasju s ekonomskom situacijom u KS-u.

Duga lista zahtjeva

Međutim, prije nego je štrajk i počeo, počeli su pritisci na pojedine profesore i fakultete, rekao je Zečević.

“Mi od januara pripremamo ovaj štrajk. Bili smo ga dogovorili za 17. februar, ali je zbog protesta odgođen. U julu je Senat Univerziteta podržao naše prijedloge za razgovore s Vladom Kantona, o čemu smo obavijestili Vladu i premijera KS-a. Obavijestili smo i Kolegij Skupštine KS-a, jer on usvaja zakone… Nema koga nismo obavijestili, ali niko s nama nije htio razgovarati. Oni neće s nama da razgovaraju”, kaže Zečević.

Ističe kako su dva i po mjeseca pripremali štrajk i trošili vlastiti novac za obavještavanje, a da sada “neki dekani kažu kako je štrajk nelegalan i da nije najavljen”. Osim toga, pojedini dekani rade na tome da se štrajk ne desi, a na jednu profesoricu se vrši pritisak da ne pristupi štrajku ili će protiv nje biti pokrenut disciplinski postupak.

“Međutim, štrajk proističe iz radnog prava. Neki dekani su protiv našeg prava da se borimo za bolje i ono što nam pripada. Neki kažu da je to politika, da je štrajk pred izbore… To jeste politika, ali u smislu da se spriječi štrajk, da se Univerzitet nikad ne odvoji od politike i ne stekne svoju nezavisnost”, kaže Zečević.

Napominje da je uposlenim na Univerzitetu dosta ekonomske nesigurnosti.

Fakulteti koji će stupiti u štrajk ističu da nemaju osnovne ekonomske preduvjete za ispunjavanje složenih zahtjeva za izvođenje nastavno-istraživačkog, odnosno umjetničkog procesa, napredovanje nastavnika i asistenata u skladu s donesenim Zakonom o visokom obrazovanju, da zaposleni u nastavi rade za 40 do 80 posto više u odnosu na normative i standarde koje je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a, jer postoji višegodišnja zabrana prijema mlađih ljudi na fakultete i akademije, te da je više od deset godina zabranjen prijem novih nastavnika i asistenata, izuzev kada se uprazni radno mjesto zbog odlaska u penziju, napuštanja posla ili smrtnog slučaja.

‘Niko nas ne sluša’

Profesor Zečević kaže da je Sindikat UNSA-e dobio podršku Studentskog parlamenta, ali pod uvjetom da se nastava održava.

“Ja više pametan ne mogu biti, kako ćemo doći do naših prava ako ne štrajkujemo? Pokušali smo fino, ali nas niko ne sluša”, kaže on.

U štrajk stupaju Mašinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet političkih nauka, Šumarski fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet zdravstvenih studija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija, Akademija scenskih umjetnosti, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Veterinarski fakultet.

Prirodno-matematički fakultet je podržao zahtjeve Sindikata, ali je istakao da, zbog tehničkih razloga u pripremi nastave (ograničeno trajanje hemikalija za rad sa studentima), nisu za pristupanje štrajku.

U štrajk ne stupaju: Građevinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Stomatološki fakultet sa klinikama, Ekonomski fakultet, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Fakultet sa saobraćaj i komunikacije, Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet.

Izvor: Al Jazeera