Pritvor vlasnicima firmi u aferi Azotara

Ranije je privedeno 17 osoba (EPA)

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji odredilo je pritvor od 48 sati vlasnicima firmi Vulin-komerc Draganu Vulinu i Mlinko amos d.o.o Draganu Petroviću, koji su u petak ujutro privedeni u aferi Azotara.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je Tanjugu da je protiv Vulina i Petrovića podnesena krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije Srbije, u nastavku slučaja Azotara, priveli su Vulina i Petrovića, koji su bili osumnjičeni za malverzacije sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva, javljaju u petak ujutro beogradski mediji.

Oni se sumnjiče da su oštetili budžet Srbije za gotovo 898.000 eura, a pančevačku Azotaru za više od dva miliona eura, naveli su beogradski mediji.

Ranija hapšenja

Krajem novembra prošle godine, zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva privedeni su i bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće CES Mekon Zvonimir Nikezić i još sedam osoba.

Mjesec dana kasnije, privedeno  je još osam osumnjičenih za malverzacije prilikom prodaje regresiranog i neregresiranog mineralnog đubriva.

Krivično-vanpretresno vijeće Specijalnog suda u Beogradu produžilo je 25. januara za još 30 dana pritvor Draginu, Nikeziću i još četvorici njihovih saradnika.

Na prijedlog Tužilaštva, pritvor je produžen i bivšem predsjedniku Upravnog odbora Azotare Pančevo Radoslavu Vujačiću, bivšem zamjeniku direktora Azotare Mihailu Grujiću, bivšem direktoru kruševačkog instituta za krmno bilje Dragi Lazareviću i vlasniku preduzeća Terabo Borislavu Stojkoviću, prenosi Tanjug.

Oni su u pritvoru od 24. novembra, kada su uhapšeni po nalogu Tužilaštva.

Bivšem direktoru poljoprivrednog dobra Aleksa Šantić kod Sombora Arseniju Kataniću, bivšem direktoru PKB-a Miljanu Veljoviću i bivšoj direktorici firme Inway Verici Spasić pritvor nije određen i oni se brane sa slobode.

Navodi o zloupotrebi položaja

Tužilaštvo za organizovani kriminal provodi istragu protiv svih devet osumnjičenih koje tereti da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine, oštetili budžet Srbije za oko pet miliona eura.

Njima se na teret stavljaju krivična djela zloupotreba službenog položaja za koju im prijeti kazna od dvije do 12 godina zatvora, kao i davanje i primanje mita, za koje se kazna kreće u rasponu od tri mjeseca do 12 godina zatvora.

Sumnjiče se da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. godine, koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namijenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamjenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće CES Mekon, a u upravnom odboru Agrobanke, bio je predstavnik državnog udjela.  Početkom septembra saslušan je kao svjedok u istrazi povodom Agrobanke.

Nikezićev CES Mekon radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su Knjaz Miloš, Frikom, Mlekara Šabac, Trajal, Beograd film, Seme, Veterinarski zavod Zemun, koje je Savjet za borbu protiv korupcije ocijenio kao sumnjive.

Izvor: Agencije