Pritvoren glavni urednik turskog Cumhuriyeta

Turske vlasti su naredile pritvaranje glavnog urednika i još nekoliko rukovodilaca novina Cumhuriyet zbog optužbi da su podržavali Radničku partiju Kurdistana i organizaciju Fethullaha Gulena.

Turske vlasti pripadnike Gulenove organizacije optužuju za organiziranje neuspjelog pokušaja vojnog udara ovog ljeta.

Policijski izvor ranije je potvrdio za agenciju Anadolija da je urednik Murat Sabuncu priveden te da je izvršen pretres domova predsjednika Izvršnog odbora Akina Atalaya i kolumnista Guraya Oza.

Taj potez je uslijedio nakon što je tokom vikenda zatvoreno još 15 medija i otpušteno 10.000 državnih službenika. Među otpuštenima su akademici, profesori, zdravstveni radnici, zatvorski čuvari…

Kritičari optužuju turskog predsjednika za zloupotrebu vanrednog stanja, uspostavljenog nakon propalog pokušaja vojnog udara. Od tada je 110.000 osoba suspendirano ili otpušteno, a 37.000 uhapšeno.

Novinari i predstavnici Turske Republikanske narodne partije okupili su se ispred sjedišta Cumhuriyeta nakon posljednjih hapšenja.

“Mi ćemo ostati uspravne glave i nastaviti objavljivati bez straha. Od jutros, znamo da su raspisane potjernice za 16 naših prijatelja”, rekla je kolumnistica Ayse Yildirim Baslangic.

Zatvaranje medija

Cemal Canpolat iz Republikanske narodne partije (CHP) je rekao: “Nakon pokušaja puča, činjenica je da cilj AK partije nisu samo Gulenove pristalice. Njihov drugi cilj su civili i opozicija.”

Veliki broj opozicijskih medija zatvoren je tokom vanrednog stanja uvedenog nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara ranije ove godine.

Prethodni glavni urednik Cumhuriyeta Can Dundar osuđen je na šest godina zatvora zbog objavljivanja državnih tajni, uključujući informacije o turskoj akciji u Siriji.

Presuda Dundaru je izazvala kritike i optužbe za cenzuru, koju su turskim vlastima uputile organizacije za ljudska prava i zapadne vlade, zabrinute zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Turskoj pod vlašću predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Al Jazeera i agencije