Pritvorena druga žena osumnjičena za ubistvo Kim Jong-nama

Zamjenik premijera Malezije objavio je da će tijelo Kim Jong-nama predati ambasadi Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru (AP)

Malezijska policija pritvorila je drugu ženu osumnjičenu za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, a u srijedu je zamjenik premijera objavio da će tijelo Kim Jong-nama predati ambasadi Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru.

Policija je potvrdila da je hapšenje 25-godišnje žene s indonezijskim pasošem na ime Siti Aishah u četvrtak ujutro povezano sa smrću Kim Jong-nama, prenose agencije dpa i Reuters.

Žena je identificirana na snimci na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, gdje je Kim umro, i bila je sama prilikom hapšenja, navodi se u izjavi.

Malezijski policijski zvaničnik Fadzil Ahmat u srijedu je za malezijski list The Star rekao da je Kim Jong-nam (45) otrovan u ponedjeljak ujutro otprilike sat prije nego što se trebao ukrcati na let za Makao.  

Tijelo će biti predano ambasadi

Malezijske vlasti mogu posredstvom sjevernokorejske ambasade prepustiti tijelo Kim Jong-nama rodbini, rekao je u četvrtak potpredsjednik malezijske vlade, prenosi Reuters.

“Budući da su obavljene sve policijske i medicinske procedure, možemo tijelo posredstvom sjevernokorejske ambasade prepustiti rodbini”, rekao je novinarima potpredsjednik vlade Ahmad Zahid Hamidi.

“Naša je politika da poštujemo bilateralne odnose sa stranim zemljama”, naglasio je. 

Potvrdio je da je muškarac ubijen na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru zaista bio Kim Jong-nam.

“Imao je dvije identifikacijske isprave, vjerovatno lažni dokument i pravi pasoš”, dodao je Hamidi.

Izvor: Agencije