Privatni sud nudi brže okončanje procesa

Franjić prve parnice očekuje za godinu dana, a potpuno i kontinuirano suđenje u roku od dvije godine (Davor Višnji? / Pixsell)

Razgovarao: Tomislav Šoštarić

Prvi privatni sud u Hrvatskoj, Parnični arbitražni sud (PAS) sa sjedištem u Zagrebu, počeo je s radom.

Funkcioniranje u ‘punom pogonu’ očekuje se u roku od dvije godine, a prve parnice u roku od godinu dana. No, prvi postupak, odnosno tužbu, može zaprimiti odmah i postupati po njoj.

Tehnički gledano, kaže osnivač i prvi arbitar Ivica Franjić, PAS nije prvo privatno sudište u Hrvatskoj jer otprije postoji Stalno arbitražno sudište Hrvatske gospodarske komore (HGK), a postoje i druge, manje institucije, koje nemaju aktivnost na nacionalnoj razini niti poznate učinke.

No, PAS je, ističe, potpuno izvan svih osnivačkih institucija Republike Hrvatske, a cilj mu je stvoriti novo, učinkovitije i brže neovisno sudište.

  • O kakvom se sudu radi, odnosno kojom vrstom parnica će se baviti, na kojim se pravosudnim iskustvima temelji i koje su prve impresije?

– Bavit će se najviše trgovačkim i građanskim sporovima. PAS nije osnovan po uzoru na niti jedno sudište u RH, nego je njegov uzor Švicarska arbitraža koja ima stranke iz preko 100 zemalja svijeta, velike međunarodne kompanije, i prosječan spor pred tim sudištem iz Basela ima vrijednost od blizu 100 milijuna kuna (15 milijuna franaka ili 13,7 milijuna eura). Dvije trećine postupaka se odvijaju na engleskom jeziku, a upravo je i Švicarska arbitraža privatno sudište.

Švicarska arbitraža nastupa kao mentor prema PAS-u, suorganizira zajedničke promocijske akcije, upućuje predavače na radionice, daje individualne upute, ali i kontrolira PAS u smislu čuvanja njezina ‘branda’ od korupcije i općenito svake zloupotrebe. Impresije su jako dobre budući da, osobito u ovo vrijeme krize, strankama treba brz, efikasan i pouzdan sud, pa smo nedavno imali radionicu u Zagrebu koja je bila potpuno ‘bukirana’, a slijede radionice u Varaždinu, pa nakon toga u Splitu i sl. Cilj je upoznati stranke kako arbitraža nije ništa ekskluzivno i skupo, nego je kroz PAS cilj postići to da se sud podredi potrebama gospodarstva i građanstva.

  • Na kojim područjima i na koji način namjeravate pozicionirati svoju praksu i koliko će klijente vaše usluge koštati, u odnosu na sadašnje troškove parnica – hoćete li biti jeftiniji?

– Filozofija rada sudišta je uz primjenu novih tehnologija i znanja podrediti sveukupne potencijale potrebama gospodarstva, što konkretno znači biti daleko brži od državnih sudova, a u jednom dijelu čak i jeftiniji nego što su to državni sudovi, u sporovima do 25.000 kuna (3.420 eura). Dakle, brže, bolje, a ponekad čak i jeftinije. U parnici kada je vrijednost predmeta spora 10.000 kuna (1.370 eura) će svi uobičajeni troškovi – zastupanje po odvjetniku, davanja sudu, javnom bilježniku i druga – ispred državnih sudova koštati 3.830 kuna (525 eura) + PDV, dok s druge strane, svi takvi troškovi će pred PAS-om iznositi 2.747,50 kuna (blizu 376 eura) + PDV. No, državnom sustavu će trebati barem godina do prvostupanjske odluke, a PAS-u će za ovakav spor biti potrebno do 90 dana, zbog primjene Europskih pravila za sporove male vrijednosti.

  • Kada očekujete prve parnice i rad Suda u punom opsegu u skladu s nadležnostima? Koje specifičnosti u odnosu na državne sudove unosite i hoće li te novine skratiti duljinu trajanja postupaka, zbog čega je hrvatsko sudstvo kronično na udaru kritika?

– Prve parnice očekujemo za godinu dana, a potpuno i kontinuirano suđenje vjerujem da će biti u roku dvije godine, upravo zato što je za PAS potrebno ugovoriti njegovu nadležnost. Ali kada se nadležnost PAS-a ugovori, stranke znaju da će prvostupanjski postupak trajati u rokovima 60 do 90 ili maksimalno 120 dana te da će u slučaju priziva dobiti odluku u roku 90 dana, što je najveći, ali tek jedan od benefita PAS-a. Danas za rješavanje jednog trgovačkog spora u prvom i drugom stupnju u RH je potrebno prosječno oko četiri godine, a to moderni ‘business’ ne trpi.

Daljnje novine koje PAS donosi u Hrvatsku, a koje drugi sudovi nemaju, jest ‘no paper session’ sustav, koji podrazumijeva da se ročišta tonski snimaju, a svi dokazi prikazuju putem ekrana. Sva dostava se izvršava putem elektroničke pošte, o prizivima odlučuju državni suci viših sudova, što arbitraže u pravilu nemaju, a primjenjuju se Europska pravila za sporove male vrijednosti, odnosno nema ročišta i priziva u sporovima do 75.000 kuna (10.285 eura) i drugo.

  • Koja će se sudska praksa primjenjivati i kako će se odvijati procedura u vezi potvrđivanja ili poništavanja odluka Parničnog arbitražnog suda?

– Postupci se vode na gotovo istovjetan način kao pred državnim sudovima i primjenjuje se hrvatsko procesno i materijalno pravo, uz izmjene koje su upravo navedene, a u slučaju ukidanja odluka od strane prizivnih sudaca Visokog trgovačkog suda ili Županijskog suda postupak se ponovno vodi pred PAS-om. Izmjene idu u pravcu onemogućavanja odugovlačenja postupka – maksimalno tri ročišta tijekom parnice – nema procesnih zavrzlama koje oduzimaju vrijeme i niz drugih novina.

Izvor: Al Jazeera