Priveden bivši gradonačelnik Ohrida

Makedonska policija privela je bivšeg gradonačelnika Ohrida Aleksandra Petreskog i njegovih 13 saradnika. Sumnjiči ih za malverzacije pri javnim nabavkama za opštinske institucije u periodu od 2007. do 2013. godine.

U okviru akcije nazvane “Jagula”, dio osumnjičenih priveden je na području Skoplja, a dio u Ohridu, dok policija traga za još dvije osobe. Sumnja se da su privedene osobe djelovale kao organizirana grupa, koja je oštetila budžet grada za blizu 2,4 miliona eura.

Kako iz Skoplja izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, 14 privedenih nalaze se u Krivičnom sudu u Skoplju. Istražni sudija ih ispituje o navodima da su zloupotrijebili procedure pri javnim nabavkama.

“Ukupno 16 lica terete se za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, primanje mita, falsifikovanje i uništavanje delovnih knjiga”, javlja Smilevska.

Malverzacije s građevinskim radovima

Dodaje da se bivši gradonačelnik Ohrida tereti da je u periodu od 2007. do 2013. godine formirao zločinačko udruženje.

“Opštinske službe i zaposleni u nekim građevinski firmama su dokumentima i fakturama potvrđivali da su neki građevinski radovi izvršeni, a u realnosti, tvrdi policija, to nije bilo slučaj. Jednom rečju, fakturirali su se građevinski radovi koji u realnosti nisu bili sprovedeni”, izvještava reporterka Al Jazeere.

Ohrid je najpoznatiji turistički grad u Makedoniji. Dugo je na čelu grada bio gradonačelnik opozicijskog SDSM-a, sve do lokalnih izbora prošle godine. Tada je upravljanje sa gradom preuzela vladajuća VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog.

Očekuje se da će ispitivanje kod istražnog sudije trajati do kasno u noć, zbog velikog broja privedenih, kada će biti poznato da li će biti određen pritvor osumnjičenima.

Izvor: Al Jazeera