Tužioci predložili pritvaranje Mahmuljina

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navodi kako se Sakib Mahmuljin tereti i za nečovječno postupanje prema 20 ratnih zarobljenika i civila (Arhiva)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, osumnjičenom za ratne zločine odreda “El-Mudžahidin”, kazao je Mahmuljinov advokat Fahrudin Ibrišimović.

Mahmuljin je lišen slobode u utorak po nalogu Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno kako je riječ o predmetu druge kategorije, u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, nakon čega je predmet proslijeđen bh. pravosuđu.

Mahmuljin se tereti da je postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Mahmuljin je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine tokom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine na širem području Vozuće u kojima je učestvovao i odred “El-Mudžahidin”. U optužnici se navodi su pripadnici te jedinice tokom tih borbenih dejstava ubili gotovo 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, prethodno otetih od druge jedinice Trećeg korpusa koja ih je zarobila.

Odbacio optužbe

Dodaje se kako se tereti i za nečovječno postupanje prema blizu 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici vojne policije, u skladu s komandama.

“Sakib Mahmuljin, kao zapovjednik Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice ‘El-Mudžahidin’ te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina. On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova krivična djela, odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinitelje, te mu se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici odreda ‘El-Mudžahidin'”, piše u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika, civilnog stanovništva te ranjenika i bolesnika.

Ibrišimović je kazao da njegov klijent nije odgovoran za postupanje odreda “El-Mudžahidin”.

“Imamo primer u presudi Kubura i kod gospodina Delića, gdje Haški sud tvrdi da komandanti Armije nisu odgovorni za postupanje te jedinice. Tako da mi samo slijedimo ono što smo ranije počeli”, rekao je on.

Ibrišimović je dodao kako je Mahmuljin iznenađen načinom na koji je doveden u Tužilaštvo.

”Mislim da nije bilo potrebe da se on hapsi. On je dostupan državnim organima i Sudu u svakom trenutku. Od 2004. godine je u kontaktu sa haškim istražiteljima. Mislim, i to je neki pokazatelj”, kazao je.

Stranka demokratske akcije najoštrije je osudila hapšenje Mahmuljina.

“Iako smo u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ne možemo se oteti dojmu da je Tužilaštvo BiH podleglo neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranja umjetnog balansa u procesuiranju ratnih zločina… SDA vjeruje u nevinost generala Mahmuljina i uvjereni smo da će se to, kao i u nizu ranijih slučajeva, na kraju i dokazati”, navodi se u saopćenju stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije