Privedena bivša premijerka Tajlanda

Tajlandska vojska donijela odluku o zabrani izlaska iz zemlje za 155 osoba (Getty Images)

Bivša premijerka Tajlanda Yingluck Shinawatra i nekoliko članova njene porodice su privedeni, javio je BBC, dodajući da lideri vojnog udara pojačavaju svoju vlast.

Yingluck Shinawatri i većem broju političara svgrnute Vlade rečeno je da se prijave u vojnu bazu u Bangkoku.

Ona je tu držana nekoliko sati, a zatim odvedena na nepoznatu lokaciju.

Šef armije, general Prayuth Chan-ocha je, također, razgovarao s ključnim zvaničnicima i rekao im da prije bilo kakvih izbora moraju biti provedene reforme.

Tajlandska vojska, koja je preuzela kontrolu nad državom, donijela je u petak odluku o zabrani izlaska iz zemlje za 155 osoba, među kojima se nalaze političari i aktivisti, prenijela je tajlandska televizija.

U saopćenju vojske je navedeno da je odluka donesena “u cilju održavanja mira i rješavanja sukoba”, prenio je Reuters.

Policijski sat

General Chan-ocha preuzeo je u četvrtak kontrolu od Vlade, ističući da vojska mora vratiti red u zemlji i provesti reforme, dva dana poslije proglašenja vanrednog stanja.

Vojska je uvela policijski sat u periodu od 22:00 uvečer do 05:00 ujutro, saopćio je zamjenik glasnogovornika Tajlandske vojske Winthai Suvare.

Vojska je naložila svim televizijskim i radiostanicama u zemlji da obustave redovan program i emitiraju samo vojni materijal.

Na Tajlandu traje politička kriza otkako je sud početkom maja smijenio premijerku Shinawatru, sestru Thaksina Shinawatre, bivšeg premijera svrgnutog u državnom udaru 2006. godine.

Premijerka i devet njenih ministara proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja.

Izvor: Agencije