Privedena četvrta osoba zbog požara u klubu

Novosadska policija privela je još jednu osobu nakon hapšenja vlasnika i dvojice zakupaca diskoteke Contrast, gdje je u nedjelju ujutro izbio požar u kojem je poginulo šestero mladih.

Policija je u ponedjeljak navečer saopćila da je priveden Miroslav P. (50) iz Gospođinaca, zbog sumnje da je saučesnik u vezi sa krivičnim djelom izazivanja opće opasnosti u klubu.

Privedenom je određen pritvor od 48 sati, rekla je glasnogovornica Policijske uprave Novi Sad, Mileva Tomić.

Preopterećeni kablovi

Vlasnik diskoteke Alojz G. (68) i dvojica zakupaca, Slaviša S. (48) i Dejan R. (36) u utorak će biti priveden na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu.

Oni  se terete se da nisu proveli zakonske mjere zaštite od požara i da su time počinili teško djelo protiv opće sigurnosti.

U požaru su poginula tri mladića i tri djevojke starosti od 21 do 29 godina.

Kako je iz Novog Sada izvijestio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, u Sektoru za vanredne situacije kažu da je zvanična istraga pokazala da je do požara došlo zbog preopterećenosti strujnih kablova, koji su bili ispod bine u diskoteci.

„Želim da kažem je ovakav scenario mogao da se desi u bilo kom gradu u Srbiji, ne zbog ispunjenosti mera zaštite od požara, nego zbog činjenice da se u toku noći veliki broj mladih, mnogo više nego što je dozvoljeno, pusti u jedan objekat“, kazao je načelnik sektora Predrag Marić.

„To u uslovima panike, naglom izbijanju požara, ima tragičan bilans kao što je ovaj slučaj u Novom Sadu.“

‘Pet metara dima’

U Sektoru tvrde da je protivpožarna kontrola u diskoteci rađena posljednji put krajem 2011. godine i da je tada protiv vlasnika podnesena krivična prijava zbog neispunjenja mjera zaštite od požara.

Od utorka je najavljena vanredna kontrola svih ugostiteljskih objekata u Srbiji.

U Skupštini Novog Sada u ponedjeljak je održana komemoracija u znak sjećanja na šestero nastradalih.

Kostić je izvijestio da u Velikoj sali skupštine nije bilo dovoljno mjesta za sve građane koji su došli na komemoraciju, a prisutne su bile i porodice nastradalih.

„Gradonačelnik traži krivičnu odgovornost svih onih koji su doprineli tragediji“, kazao je Kostić.

Dušan Lakić, dvadesetogodišnji student bezbjednosti u noći sa subote na nedjelju bio je u diskoteci.

On je kazao za Al Jazeeru da se sve brzo desilo. Vidio je vatru i gust dim, a jedva je izašao napolje.

„Izgledalo je jako strašno. Na krovu je bilo iznad pet metara dima i vatre. To je u roku od 20 minuta. Ceo klub je izgoreo… Čuo sam da je jedna devojka tražila drugaricu, što se na kraju ispostavilo da je jedna od tih devojaka što je poginula.“

U Novom Sadu je nakon tragedije proglašena trodnevna žalost.

Izvori: Al Jazeera i agencije