Privedeni saudijski prinčevi i ministri

Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, zajedno sa najmanje 10 drugih prinčeva i ministara, priveden je u velikoj akciji lokalnih vlasti.

Zvanični Rijad tvrdi da je akcija pokrenuta protiv korupcije i pranja novca u Saudijskoj Arabiji.

Privedeni, čija imena su objavljena na društvenim mrežama, su neistomišljenici nedavno imenovanog prijestolonasljednika, princa Mohammeda bin Salmana. 

Lista privedenih
  • Alwaleed bin Talal, vlasnik grupacije Kingdom Holding
  • Princ Mitaab bin Abdullah, ministar Nacionalne garde
  • Princ Turki bin Abdullah, bivši guverner Rijada
  • Princ Turki bin Nasser, bivši šef odjela za meteorologiju i okoliš
  • Waleed Ibrahim, vlasnik medijske grupacije MBC
  • Khaled al-Tuwaijri, bivši predsjedavajući Kraljevskog suda
  • Adel Faqih, ministar ekonomije i planiranja
  • Omer Dabbagh, bivši predsjednik Uprave za opće investiranje
  • Saleh Abdullah Kamel, predsjedavajući grupacije Dallah al Baraka
  • Saud al-Tobaishi, šef kraljevskih ceremonija i protokola
  • Ibrahim al-Assaf, državni ministar i direktor Saudi Aramco
  • Bakr Binladin, vlasnik građevinske kompanije Saudi Binladin Group
  • Saud al-Dawish, bivši izvršni direktor Saudi Telecom Company
  • Khaled al-Mulhem, bivši generalni direktor Saudi Arabian Airlines

Princ Alwaleed bin Talal, koji je među privedenima, vlasnik je investicijske kompanije Kingdom Holding i jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.  

Priveden je i Sheikh Saleh Kamel, milijarder koji, kako saznaje Al Jazeera, godišnje daje 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u Bosni i Hercegovini. 

Fond Sheikh Saleh Kamel osnovan je 2010. godine na inicijativu Bosna Bank International i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije Dallah Al-Baraka. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata, bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

Uhapšeni su i vlasnici tri najveće medijske grupacije: Alwaleed bin Talal, vlasnik televizijskog kanala Rotana, Awaleed Al Brahim, vlasnik medijske kuće MBC, te Saleh Kamel, vlasnik ART korporacije.

Među smijenjenim i privedenim ministrima su i princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije. 

Abdullah al-Sultan, komandant saudijske mornarice, smijenjen je, a na njegovo mjesto postavljen je Fahad al-Ghafli.

Zamrznuti bankovni računi

Saudijska Arabija najavila je zamrzavanje bankovnih računa uhapšenih.

“Računi i bilansi uhapšenih bit će objelodanjeni i zamrznuti. Bilo kakva sredstva ili imovina vezana za ove slučajeve korupcije bit će registrovana kao državna svojina”, saopćilo je Ministarstvo informiranja Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Istovremeno, saudijska investiciona firma Kingdom Holding saopćila je da ima podršku vlade.

Princ Alwaleed dobio je podršku vlade i nastavit će “poslovati kao i obično”, saopćila je ta investiciona firma.

Neimenovani saudijski sigurnosni zvaničnik izjavio je ranije za AP da pritvorenike drže u luksuznim hotelima širom Rijada.

Državni tužilac Saudijske Arabije, Sheikh Saud al-Mojeb izjavio je da se prema svim osumnjičenima “postupa na isti način kao i sa bilo kojim drugim saudijskim državljaninom”.

‘Nova politička abeceda’

Politički analitičar Marwan Bishara rekao je kako je “u posljednje dvije i po godine bilo znakova da bi ovakvo nešto moglo uslijediti, da će mladi ambiciozni i bezobzirni prijestolonasljednik, a prethodno zamjenik prijestolonasljednika, napredovati u hijerarhiji vlasti u Saudijskoj Arabiji, da u tome ima blagoslov svog oca, kralja Salmana i kako je odlučan provesti različite promjene u samoj Saudijskoj Arabiji i vanjskoj politici zemlje, koje su dovele do rata u Jemenu, zaljevske krize i tako dalje”.

“No, s aspekta unutrašnje politike, ovo je novo. Ne bih rekao da se otvara novo poglavlje u Saudijskoj Arabiji, nego cijela knjiga, odnosno nova politička abeceda. Jedino je staro to što se i dalje sve odvija u tajnosti. Zašto hapšenja 11 prinčeva, četverice aktuelnih ministara i drugih? Da li zaista da se konsolidira vlast ili je riječ o nečemu višem? Zašto nema više transparentnosi i informacija o formiranju antikorupcijske komisije? Kako god bilo, na ivici smo dramatičnih promjena u Saudijskoj Arabiji, ali i njenoj vanjskoj politici. Jedan važan primjer je smjena Mit'aba Bin Abdullaha, sina bivšeg kralja Abdullaha – prvog čovjeka Nacionalne garde… Naime, Muhamed bin Salman je 2015. godine postao ministar odbrane, a prije nekoliko mjeseci i čelnik svih snaga pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada su se riješili prijestolonasljednika Muhamed Bin Nayefa. Smjenom na čelu Nacionalne garde, Mohammed bin Salman je preuzeo kontrolu i nad trećim najvažnijim dijelom sigurnosnog aparata u zemlji. Dakle, ima kontrolu nad Ministarstvom odbrane, unutrašnjih poslova, a sada i Nacionalne garde”, rekao je Bishara.

Novo antikorupcijsko vijeće

Akcija je provedena na osnovu optužbi za korupciju i pranje novca i po naredbi novog antikorupcijskog vijeća na čijem čelu je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, dok su privatni avioni prinčeva prizemljeni. 

Kako stoji u kraljevskom dekretu kojeg je izdao saudijski kralj Salman, antikorupcijsko vijeće vodi princ prijestolonasljednik, a njegovi članovi su i predsjedavajući Komisije za nadzor i istrage, predsjedavajući Nacionalnih antikorupcijskih vlasti, šef Generalnog biroa za reviziju, glavni tužilac i šef Državne sigurnosti. 

Također, navodi se da će vijeće “identificirati prekršaje, krivična djela i osobe i tijela uključene u slučajeve javne korupcije”. 

Vijeće ima ovlasti da izdaje naloge za hapšenje, zabranjuje putovanja, zatvara i zamrzava račune te prati sredstva. 

Kako navodi državna novinska agencija SPA, kralj Salman je upozorio na “eksploataciju sitnih duša koje su stavile svoje vlastite interese iznad javnog interesa kako bi stekli novac”.

Promjene nakon imenovanja prijestolonasljednika

Saudijski televizijskia Al Arabiya, koji djeluje u okviru MBC-a, čiji je vlasnik navodno priveden, objavio je da je privedeno najmanje 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko bivših ministara.

Saudijske vlasti još nisu potvrdile imena privedenih. Međutim, imena 14 bivših i sadašnjih ministara, zvaničnika i biznismena se spominju na društvenim mrežama. 

Kako izvještava Al Arabiya, novo vijeće istražuje poplave iz 2009. u kojima su uništeni dijelovi  Džede, kao i odgovor vlade na izbijanje virusa MERS-a. 

Promjene se dešavaju tek nekoliko mjeseci nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud umjesto svog nećaka Mohammeda bin Nayefa imenovao za prijestolonasljednika svog sina, Mohammeda bin Salmana.

Izvor: Al Jazeera i agencije