Privlačnost talibanskog pravosudnog sistema

NATO je službeno završio misiju Afganistanu, a Vlada sada želi dokazati da može sama voditi državu. Međutim, da bi se to desilo mora okončati dugogodišnji sukob sa talibanima, koji su tokom godina uspostavili vlastite strukture vlasti, uključujući pravosudni sistem.

Na talibanskom sudu u pokrajini Kunar na istoku Afganistana sudi se trojici muškaraca optuženih za korištenje statusa borca za krađu stoke iz susjednog okruga.

Sud je odredio da svaki optuženi mora platiti kaznu od otprilike 1.600 eura i vlasniku nabaviti nove koze. Lica su im zacrnjena, a kosa ošišana.

Više se neće boriti u talibanskim redovima i primit će određeni broj udaraca štapom. Kazna se provodi odmah.

“Korupcija na državnim sudovima”

Upravo u tome je privlačnost talibanskog pravosudnog sistema: brz je, djeluje na lokalnom nivou i jeftin je, za razliku od državnog sistema.

Iz Vlade su odbili za Al Jazeeru komentirati sistem koji su uspostavili talibani.

„Na državnim sudovima ima mnogo korupcije i brojnih drugih nedostataka. Umjesto da rješavaju slučajeve samo stvaraju nove probleme. Zato ljudi odlaze na talibanske sudove”, kaže Ghoas Rahman, stanovnik pokrajine Kunar.

Osuđene na magarcima provode do centra sela kako bi bili javno osramoćeni. Talibanski borci kažu da finansiraju suđenja i druge lokalne aktivnosti prikupljanjem poreza od stanovništva.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera