Privođenja zbog nesreće u turskom rudniku

Advokat Uyara Seref Han potvrdio je hapšenja (Anadolija)

Pet osoba, među kojima i rukovodilac rudnika mrkog uglja u turskom gradu Ermeneku uhapšeni su, a tri privedene osobe su puštene na slobodu u okviru istrage o nesreći koja se u pomenutom rudniku desila krajem prošlog mjeseca, javlja Anadolija.

Pet visokopozicioniranih službenika privatnog rudnika u Ermeneku, među kojima i rukovodilac Saffet Uyar, uhapšeni su u okviru istrage o nesreći, potvrdio je advokat Uyara Seref Han.

Tri osobe su oslobođene nakon davanja izjava u Tužilaštvu.

Nastavljena potraga

Brojne spasilačke ekipe u rudniku mrkog uglja u Ermeneku na jugu Turske neprekidno rade na ispumpavanju vode iz jame i učvršćivanju nosivih stubova kako bi došli do tijela unesrećenih rudara.

Nesreća se desila 28. oktobra kada je velika količina podzemne vode probila u rudnik i poplavila jamu. U momentu nesreće iz rudnika je evakuirano 40 rudara, a spasilačke službe su kasnije izvukle još 16 rudara.

Uprava rudnika je potom potvrdila da se u poplavljenoj jami rudnika i dalje nalazi 18 rudara, a spasilačke ekipe su u četvrtak izvukle beživotna tijela dvojice. Za njih 16 se još traga.

Izvor: Agencije