Privredni bum u Indoneziji

Važan faktor rasta indonežanskog BDP-a bila je potrošnja domaćinstava, od pet posto u drugom kvartalu (Reuters)

Indonezija je tokom drugog kvartala 2012. ostvarila stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,4 posto u odnosu na isti period 2011, dok je snažna domaća kupovina nadmašila međunarodnu tražnju za izvozom iz te zemlje u jugoistočnoj Aziji.

Tokom tri mjeseca, zaključno sa 30. junom, najveća privreda u regionu je nastavila da postiže jedan od najboljih ekonomskih rezultata u svijetu, dok je indonežanska sve veća potrošačka klasa ostala relativno neokrznuta globalnom dužničkom krizom i usporavanjima koja umanjuju potražnju u mnogim razvijenim zemljama, ocijenio je njujorški privredni dnevnik Wall Street Journal (WSJ).

Centralna statistička agencija objavila je da je BDP Indonezije porastao za 2,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je cifra od 6,4 posto za ovo tromesečje premašila prognoze analitičara koji su očekivali rast od oko 6,1 posto.

Rekordna prodaja automobila

Ekonomski napredak se zbio uprkos znacima da su izvoznici roba iz Indonezije pod udarom globalnog usporavanja.

Izvoz Indonezije, kojim dominiraju prirodni resursi poput uglja, palminog ulja i kalaja, opada zbog sve nižih cijena sirovina i manje potražnje u zemljama poput Narodne Republike Kine i Indije.

Međutim, više od 60 posto BDP-a Indonezije dolazi od domaće potražnje u zemlji sa preko 240 miliona potrošača, što pomaže zaštiti njene privrede.

Indonezija je četvrta na svijetu po broju stanovnika, poslije NR Kine (1,35 milijardi stanovnika), Indije (1,25 milijardi) i Sjedinjenih Američkih Država (oko 311 miliona), i potrošnja ima veći udio u ekonomiji za razliku od mnogih drugih zemalja u Aziji.

Vlast planira povećati investicije u preopterećene puteve, aerodrome i elektrane te smanjiti ograničenja za poslovanje kako bi ohrabrile investicije i dozvolile privredi da nastavi rast.

U julu su proizvođači automobila zabilježili najbolji mjesec ikada u Indoneziji, premašivši prodaju od 100.000 putničkih vozila, što je preko 15 posto više nego u istom mjesecu 2011.

Indonezijska sve veća srednja klasa kupovala je nove automobile pred Idu-l-Fitri, svečanost kojom se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta, tokom kojeg se milioni Indonežana vraćaju u rodna sela i vole da se pohvale onim što su kupili od svojih uvećanih prihoda.

Korporacija Nisan koji ulaže približno 400 miliona dolara kako bi više nego udvostručila svoje kapacitete u Indoneziji, također je zabilježila rekord u julu, uz iznenađenje postojanošću potražnje u ovoj zemlji, izjavio je Kintaro Izumida, čelnik kompanije Nisan Motor Indonesia.

“Rast u drugoj trećini je bio izuzetno visok iako je u toku evropska kriza,” rekao je Izumida.

Uvećana i potrošnja domaćinstava

Također je uvećana maloprodaja pa prodajni lanac kućne opreme Ace Hardware planira da otvori po dvije nove prodavnice mjesečno tokom narednih godinu i po dana.Trenutno ova kompanija iz SAD-a ima 67 prodajnih mjesta u Indoneziji.

“Nastavit ćemo da otvaramo nove prodavnice zato što ovdje vidimo potencijal velikog tržišta,” rekla je Imelda Widjojo, predstavnica indonežanskog ogranka kompanije.

U julu su proizvođači automobila zabilježili najbolji mjesec ikada u Indoneziji, premašivši prodaju od 100.000 vozila.

Važan faktor rasta indonežanskog BDP-a bila je potrošnja domaćinstava, od pet posto u drugom kvartalu, objavila je Centralna statistička agencija.

U međuvremenu, privatne investicije uvećane su tokom istog perioda za 12,3 poto, a vladina potrošnja za sedam posto.

Industrije koje su najviše doprinijele privrednom rastu bile su transport i telekomunikacije, za 10,1 posto na godišnjem nivou, zajedno sa trgovinom i hotelima (8,9 posto) kao i građevinarstvom (7,3 posto).

Program za dalji privredni napredak

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono je krajem sedmice kazao kako vlasti planiraju povećati investicije u preopterećene puteve, aerodrome i elektrane te smanjiti ograničenja za poslovanje kako bi ohrabrile investicije i dozvolile privredi da nastavi rast.

Ekonomisti i rukovodioci dugo upozoravaju da preopterećena putna infrastruktura može eventualno usporiti privatne investicije u zemlji koja se prostire na preko 17.500 ostrva i izazvati inflaciju.

Važan faktor rasta indonežanskog BDP-a je potrošnja domaćinstava, od pet posto u drugom kvartalu ove godine.

Obrazlažući Program za dalji privredni napredak, uoči nacionalnog praznika nezavisnosti 17. augusta, Yudhoyono je rekao da Indonezija mora u 2013. povećati za 15 posto ulaganja u luke, puteve, elektrane i drugu infrastrukturu, te smanjiti broj regionalnih pravila za poslovanje i nastaviti borbu protiv korupcije.

Predsjednikov prijedlog budžeta za 2013,  koji mora dobiti odobrenje Parlamenta, podrazumijeva smanjenje budžetskog deficita na 1,6 posto BDP-a sljedeće godine, sa ciljanih 2,23 posto ove godine.

WSJ je ocijenio kako predsjednikovi potezi imaju za cilj da osiguraju Indoneziji jednu od najviših stopa rasta na svijetu, u vrijeme kada se veći dio međunarodne privrede muči sa krizom.

Izvor: Agencije