Privrednici strahuju zbog rusko-turske krize

Novonastala kriza u rusko-turskim odnosima mogla bi se negativno odraziti i na ekonomsku suradnju tih dviju zemalja, osobito ako se u vidu ima obim te suradnje.

Mnogi ekonomski stručnjaci bili su veoma optimistični u pogledu nastavka ekonomske suradnje između Rusije i Turske, pogotovo nakon posljednjeg summita zemalja članica skupine G20 u Antaliji, koji je održan prije dva tjedna. Na marginama summita su se sastali i lideri dviju zemalja – Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

No, nakon što su turske zračne snage oborile ruski avion, optimizam je brzo splasnuo. Deseci turskih firmi s građevinskim projektima na ruskom tržištu, ukupne vrijednosti četiri milijarde američkih dolara, u opasnosti su da izgube značajne privilegije u toj zemlji.

Od posljedica trenutne krize u odnosu dviju zemalja, strahuju i turski izvoznici.

“Ukupno 40 posto naših proizvoda izvozimo vani. Za nas je Rusija dragocjen kupac kojeg ne bismo željeli izgubiti”, kaže vlasnik jedne tvornice namještaja.

Neće biti prekida dostave plina

No, čini se da u Turskoj strahove najviše budi pitanje nastavka uvoza energenata iz Rusije. Turska uvozi više od 55 posto ukupne potrošnje zemnog plina iz Rusije. Koristi se u industriji, ali i za ogrjev. Ipak, stručnjaci iz tog područja ne vjeruju da će doći do prekida u opskrbi tim energentom.

“Rusija u trenutnim okolnostima ne može obustaviti isporuku zemnog plina Turskoj. Njena međunarodna obaveza je da poštuje sporazume koje je potpisala. Smatram da može samo odlagati i kasniti s isporukom i to kašnjenje pravdati tehničkim problemima”, navode stručnjaci.

Ruske prijetnje ekonomskim sankcijama Ankari za sada se ipak ne čine kao realne, s obzirom na obim ekonomske suradnje tih dviju zemalja.

Turska je ruskoj korporaciji Rusatom povjerila gradnju i održavanje nuklearnih reaktora vrijednih 20 milijardi dolara, a novi ruski plinovod ka Evropi prolazit će kroz Tursku.

Rusija ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni dviju zemalja. Zbog toga Moskvi nije u interesu nametanje sankcija Ankari, naročito ako se ima u vidu da je Turska glavno tržište za mnoge ruske proizvode, nakon međunarodnih sankcija koje su uvedene Moskvi.

Izvor: Al Jazeera