Problem govora mržnje na internetu

Internet portali i forumi sve su popularniji novi mediji, naročito među mlađim generacijama. Međutim, upravo na tim stranicama često dolazi do razmjene “teških riječi”, uvreda, pa čak i govora mržnje.

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić je istraživala koliko je ta pojava prisutna u Bosni i Hercegovini.

Vanja Stokić dio je mlade uredničke i novinarske ekipe koja je osnovala internet portal. Objavljuju informacije i članke iz raznih oblasti. Neke preuzimaju i od drugih medija.

Do sada nisu imali problema, ni negativnih reakcija, a mailom im stižu obavještenja o svakom komentaru.

“Dešavalo se par puta da se postave neki sadržaji od strane čitalaca koji su pomalo vulgarni, pa smo njih morali brisati. Međutim, to ni na kakav način nije moglo da podstakne dalji govor mržnje”, kazala je urednica portala e-Trafika Vanja Stokić.

Govor mržnje nije baš precizno definiran, kažu u Udruženju BH novinari.

Predsjednica Udruženja Milkica Milojević pojašnjava da takav govor izaziva nezadovoljstvo veće grupe ljudi, a može izazvati i nasilje. To je bio povod da Udruženje BH novinari ove godine provedu monitoring svih medija.

Milojević je za Al Jazeeru rekla: “Taj monitoring još nije završen, ali prema prvim rezultatima, interesantno je da se pokazalo da, recimo, najčešće generatori govora mržnje su političari, a ne medijski radnici, novinari, urednici…”

Opcija komentiranja

“Većina portala u Bosni i Hercegovini ima opciju za komentarisanje, bilo da je riječ o tekstovima ili člancima. Na pojedinim portalima ne morate ni da se registrujete da bi mogli da komentarišete. Oni koji odluče da se registruju uglavnom koriste nadimke”, izvještava Smiljanić.

Policija u oba slučaja ima načina da otkrije o kome se radi. U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) kažu da su do sada imali samo nekoliko sporadičnih prijava.

Policija tada postupa isto kao i prema bilo kojoj drugoj prijavi, kažu u policiji RS-a.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja je rekla: “Bitno je da se taj događaj koji se na internetu desi prijavi policiji u policijskoj stanici, e-mailom, telefonom, kako bi policija mogla postupati. Mi dalje provodimo istragu u saradnji sa Odjeljenjem za visoko-tehnološki kriminalitet.”

U Udruženju BH novinari smatraju da su portali u prednosti u odnosu na ostale medije baš zbog komentara. Njihov stav je da to ne bi trebalo zabraniti.

“Ti komentari su veliko blago. Mi iz tradicionalnih medija bi nekad bili vrlo sretni da možemo saznati istog trenutka šta ko misli o našem tekstu”, ocijenila je Milojević.

Zabranom komentara bila bi, kažu, narušena sloboda govora. Ističu da situacija u Bosni i Hercegovini kada je riječ o govoru mržnje nije toliko loša.

Pojašnjavaju da možda javnost stiče taj utisak, jer se takvim događajima pridaje velika pažnja. Kažu da je najveća odgovornost za sprečavanje takvih pojava u samim medijima.

Izvor: Al Jazeera