Problemi milion izbjeglih Sirijaca u Turskoj

Turska je zemlja koja podnosi veliki teret izbjegličke krize iz susjedne Sirije. Tu zemlju zahvaćenu ratom napustilo je više od tri milijuna ljudi.

Prema službenim podacima, više od trećine tog broja spas je potražilo u Turskoj. Ipak, veliki broj njih nije ni registriran.

Djeca u privremenoj učionici u istanbulskom sportskom centru prvi put u životu imaju pristup obrazovanju. Nastavnici kažu kako svakog tjedna najmanje 25 djece bude odbijeno. Jednostavno, nema više mjesta.

“Imamo djece koja su gledala kako im ubijaju oca, djece koja su svjedočila masakrima. Ovdje su djeca koja su preživjela napad kemijskim oružjem i djeca koja su preživjela raketne udare na Halep. Primijetili smo da imaju i psiholoških problema, koje smo počeli liječiti”, kaže nastavnik Yasser Salamah.

U Istanbulu je registrirano blizu 67.000 sirijskih izbjeglica i njihova djeca mogu pohađati državne škole. Ipak, jezična barijera im je problem.

Prema procjenama humanitarnih organizacija, ovdje živi još blizu 140.000 neregistriranih izbjeglica iz Sirije. Bježeći pred ratom, ostali su bez dokumenata kojima bi mogli dokazati identitet.

“Među najvećim izazovima za nastavnike je disciplina, jer ova djeca nikad nisu bila u okruženju gdje moraju biti poslušna. Kako je objasnio jedan od nastavnika – ako se ova djeca ne budu školovala, bit će na ulici, stvarajući tako potencijalno novu generaciju boraca”, izvještava iz Istanbula reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Ljudi koji žive u pretrpanom stanu u drugom dijelu grada nemaju novca za gradski prijevoz kojim bi slali djecu u školu. U dvije sobe živi desetero ljudi. Tu su već 18 mjeseci. Zrak je ustajao. Ahmed Hamoud Mohammed ne može naći posao. Nije mu jednostavno prehranjivati obitelj. Njegova djeca ne znaju za drugačiji život.

“Već dvije godine se ne možemo vratiti kući. Ovdje smo stranci. Ne znamo tko nam je od članova obitelji živ, a tko mrtav. Već dvije godine nisam vidio sestru iz Halepa. Ne znam kakva je njezina sudbina”, kaže ova izbjeglica iz Sirije.

Lokalne humanitarne organizacije procjenjuju da 40 posto sirijskih izbjeglica koje su se domogle Istanbula žive u sličnim okolnostima. Turska je 2011. godine otvorila svoje granice izbjeglicama iz Sirije, ali nitko, uključujući i turske vlasti, nije očekivao da će oni ovdje ostati ovako dugo.

Izvor: Al Jazeera