Problemi Netanyahua sa sastavljanjem vlade

Netanyahu je najavio da će pokušati sastaviti najširu moguću koaliciju, no to mu teško polazi za rukom (Reuters)

Razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima primorali su dosadašnjeg premijera i mandatara za sastav nove vlade Benjamina Netanyahua da zatraži više vremena za formiranje novog kabineta i izbjegne eventualne prijevremene izbore, rekli su u petak izraelski zvaničnici, prenosi Tanjug.

Oni su potvrdili da će se Netanyahu sastati sa predsjednikom Shimonom Peresom u subotu kako bi zatražio dvosedmično produženje roka za formiranje Vlade jer njegova partija Likud, pobjednik izbora 22. januara, nije uspjela sastaviti koaliciju za četiri sedmice što je bio predviđeni vremenski rok.

Očekuje se da će Peres prihvatiti zahtjev premijera, ali ako ne bude uspio pridobiti saveznike za većinu u parlamentu do 15. marta, predsjednik Izraela bi mogao povjeriti zadatak formiranja Vlade lideru rivalske partije, navodi Reuters.

A ako ni ona ne bi uspjela formirati Vladu, Izraelci bi morali ponovo izaći na izbore.

Posjeta Obame

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi posjetiti Izrael krajem marta, ali je skoro sigurno da će otkazati put u slučaju da Netanyahu ne uspije sastaviti koaliciju.

Netanyahuov savez Likud-Yisrael Beitenu je na općim izborima 22. januara izvojevao tijesnu pobjedu, osvojivši 31 poslaničko mjesto, a stranka Ima budućnosti (Yesh Atid) je postala druga po jačini u Knessetu sa 19 poslanika što je bilo najveće iznenađenje izbora.

Netanyahu je najavio da će pokušati sastaviti najširu moguću koaliciju, no to mu teško polazi za rukom.

Izvor: Agencije