Problemi SAD sa cyber napadima

Dempsey: Na udaru smo svakodnevnih napada (EPA)

Vrhovni oficir američke vojske je izjavio kako su Sjedinjene Američke Države ranjive u odnosu na cyber napade i pozvao na agresivnije akcije kako bi se poboljšala odbrana SAD na internetu, prenosi Reuters.

Kometari generala Martina Dempseyja, predsjedavajućeg Zajedničkog štaba američke vojske, posljednji su u nizu stavova zvaničnika oružanih snaga SAD koji su istakli kako je sigurnost na internetu sve veći problem i iziskuje sve više novca u vrijeme kada Pentagonu prijeti smanjenje budžeta.

„Gubimo veliku količinu prava na intelektualno vlasništvo. Na udaru smo svakodnevnih napada, a za sve ovo trebamo pristup cijele administracije“, kazao je Dempsey na konferenciji u Londonu, u svom prvom obraćanju otkako je preuzeo lidersko mjesto u Pentagonu u septembru.

Nedavni napadi na američke korporacije kao što je Google Inc, berza Nasdaq, Lockhead Martin Corp, te RSA, ponovo su podsjetili vojni i civilni vrh SAD na hitnost oko rješavanja prijetnji američkim računarskim mrežama.

Ogranak američke zajednice informisanja počekom novembra je objavio izvještaj u kojem se imenuju Kina i Rusija kao najaktivnije i najupornije nacije koje koriste internetsko špijuniranje kako bi krale tehnološke tajne SAD.

No, krađa podataka je samo dio američkih briga. Američki zvaničnici pojačali su upozorenja oko mogućih destruktivnih cyber napada nakon što se u 2010. godini pojavio računarski virus Stuxnet.

Vjeruje se kako je on oštetio centrifuge koje Iran koristi za obogaćivanje uranijuma za koji SAD i neke evropske države vjeruju da se koristi za program nuklearnog oružja azijske države.

Izvor: Agencije