Problemi španske odbrane pred Bjelorusiju

Del Bosque: Može se desiti da će neko od igrača imati drugačiju ulogu od one u njihovom klubu (Reuters)

U timu svjetskog prvaka Španije vjerovatno će u petak igrač sredine terena zaigrati uz Sergija Ramosa u odbrani u utakmici kvalifikacija za Mundijal 2014. godine protiv Bjelorusije u Minsku, kazao je selektor “Furije” Vicente Del Bosque u četvrtak.

Pošto su Carles Puyol i Gerard Pique povrijeđeni, Del Bosque ima na raspolaganju još samo jednog stopera na raspolaganju, Raula Albiola, no on je veoma malo igrao za svoj tim, Real Madrid, u proteklim mjesecima.

Druga opcija španskog selektora je da koristi veznjake Sergija Busquetsa ili Javija Martineza, koji imaju iskustva u odbrani, naročito Martinez, koji je igrao u tom dijelu tima prošle sezone kada je igrao za Athletic Bilbao, ali se vratio na sredinu po prelasku u novi klub, Bayern iz Minhena.

“Može se desiti da će neko od igrača imati drugačiju ulogu od one u njihovom klubu, odnosno da neće igrati na svojoj poziciji”, izjavio je Del Bosque na konferenciji za novinare u Minsku, gdje su ga pitali gdje će igrati Busquets.

“Tako će možda biti, jer vjerujemo da ti igrači mogu odlično odraditi zadate zadatke i nećemo tražiti od njih da rade bilo šta što je u suprotnosti s njihovim karakteristikama kao igrača.”

Španija je slavila u 1. kolu kvalifikacija, savladavši Gruziju sa 1:0 kao gost i tako nastavila niz pobjeda u kvalifikacijama za evropsko (EP) i svjetsko prvenstvo (SP) na 23 trijumfa zaredom.

Povratak Torresa

Posljednji put kada “Furija” nije slavila desilo se u septembru 2007. godine, kada je remizirala sa Islandom u Reykjaviku – 1:1.

Španija je postala prvi tim u historiji koja je osvojio dva uzastopna EP-a te SP između i važi za velikog favorita da odbrani najboljeg na planeti u Brazilu 2014. godine.

Nakon što se vrati iz Bjelorusije, tim Del Bosquea ugostit će Francusku u utorak na stadionu “Vicente Calderon”, gdje igra madridski Atletico.

Ovaj meč bi veoma lako mogao biti odlučujući koja će selekcija zauzeti prvo mjesto u grupi, iako je riječ tek o 4. kolu.

To će biti veoma emocionalan trenutak za napadača Chelseaja Fernanda Torresa, koji će na Calderonov travnjak stupiti prvi put nakon 2007. godine, odnosno od odlaska iz Atletica u redove Liverpoola.

“To je posebno mjesto za mene i vraćam se prvi put. Mnogo godina je prošlo od mog odlaska i ovo je najbolji način da se vratim, da igram pred našim navijačima za špansku reprezentaciju protiv Francuske”, kazao je 28-godišnji napadač.

Izvor: Agencije