Proces protiv bivše premijerke Tajlanda

Yingluck i njen brat, tajkun i bivši premijer Thaksin Shinawatra, i dalje su veoma popularni među stanovništvom ruralnih krajeva Tajlanda (Reuters)

Zastupnici tajlandskog Parlamenta izglasali su u petak odluku o pokretanju pravnog procesa protiv bivše premijerke Yingluck Shinawatra i najavili da će joj zabraniti bavljenje politikom na pet godina.

Ovaj potez uslijedio je zbog njene umiješanosti u kontroverzni program subvencioniranja proizvodnje riže, prenose agencije.

Protivkorupcijska agencija zaključila je da su kroz program “zamračene” četiri milijarde dolara.

Prethodno je državni tužilac saopćio kako će podići krivičnu tužbu protiv bivše šefice Vlade zbog njene uloge u toj shemi.

Odlukom suda, smijenjena je sa položaja premijerke u maju 2014. godine, nekoliko dana nakon što je vojska zbacila njenu administraciju.

Danas je 190 od 219 zastupnika u Skupštini koju je imenovala vojska glasalo za pokretanje procesa “impeachmenta”.

Osamnaest njih bilo je protiv te mjere, a ostali uzdržani, dok je jedan zastupnik bio odsutan.

Snažan signal

Na posljednjem saslušanju uoči odluke, Yingluck je negirala sve optužbe.

Ustvrdila je da je proces politički motiviran i da je Parlament zakonski nije mogao smijeniti, jer je već izbačena iz ureda.

“Nikada nikoga nisam prevarila”, rekla je bivša premijerka, kojoj će se odvojeno suditi za korupciju, zbog čega joj prijeti deset godina zatvora.

Agencije javljaju kako ta odluka šalje snažan signal da neće biti kompromisa i da će njena porodica biti izbačena iz politike.

Yingluck i njen brat, tajkun i bivši premijer Thaksin Shinawatra, i dalje su veoma popularni među stanovništvom ruralnih krajeva Tajlanda.

Prema njima postoji veliki otpor u urbanim sredinama i eliti srednje društvene klase, koja ih optužuje za korupciju i zloupotrebu položaja.

Njihova stranka je najpopularnija na Tajlandu i pod različitim imenima pobjeđivala je na svim izborima od 2001. godine.

Izvor: Agencije