Procesuirati odgovorne za zlostavljanje

Afganistanska predsjednička komisija otkrila je brojne slučajeve zlostavljanja u državnim zatvorima.

Time su potvrđene optužbe iznesene u nedavnom izvještaju Ujedinjenih naroda (UN).

Predsjednik Hamid Karzai trebao bi se susresti s ministrima nadležnim za zatvore i razmotriti preporuke istražne komisije, izvještava iz Kabula dopisnica Al Jazeere Jennifer Glaas.

Prošle sedmice afganistanska obavještajna služba pozvala je ekipu Al Jazeere da posjeti zatvor u Kabulu, želeći pokazati da su optužbe UN-a o zlostavljanjima neistinite.

Istražiti ustanove

Ali, u istrazi o optužbama otkriveno je da je trećina zatvorenika u ovom zatvoru zlostavljana te da je situacija u popravnim ustanovama u još tri pokrajine čak i gora.

Abdul Qadir Adalatkhaw iz istražne komisije otkriva: “Čak 47,8 posto zatvorenika tvrdi da je mučeno, dok je 66 posto izjavilo da su im uskraćeni pravna pomoć i pravo na branioca.”

Međunarodne snage su prošlog mjeseca prestale prebacivati osuđenike u određene zatvore, jer je UN izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava.

Gunter Katz, glasnogovornik misije ISAF-a, kaže: “Imamo procedure čiji je cilj, prije svega, istražiti te ustanove te nastaviti trenirati i savjetovati afganistanske partnere i, na kraju, poboljšati situaciju u zatvorima.”

NATO je tokom 2011. godine preduzeo mjere čiji je cilj smanjiti broj zlostavljanja – vrše se nenajavljene inspekcije, obuka čuvara i nadzor zatvorenika.

Preporuke Vladi

Ali, njihovi resursi ove godine bit će smanjeni, jer hiljade vojnika napuštaju zemlju.

Georgette Gagnon, direktorica UN-a za ljudska prava, govori: “Sada je na nadležnim institucijama, sudijama, advokatima, tužiocima i pripadnicima snaga sigurnosti da provedu promjene, da okončaju i spriječe ovu praksu.”

U izvještaju se navodi 12 preporuka Vladi. Među njima su istraživanje optužbi o zlostavljanju, revizija slučajeva zatvorenika koji služe duže kazne od dozvoljenih i omogućavanje boljeg pristupa pravnoj pomoći.

“Posmatrači za ljudska prava kažu da pravi znak napretka neće biti samo realizacija promjena, nego i procesuiranje odgovornih za dosadašnja zlostavljanja”, izvještava Jennifer Glasse iz Kabula.

Izvor: Al Jazeera