Procjena stručnjaka: ISIL će uskoro preći u gerilu

Skupina Islamska država Irak i Levant, ISIL, Borci
Intenzitet ISIL-ove gerilske borbe, smatraju neki stručnjaci, u početku bi bio slab, ali bi s vremenom jačao (AP)

Francuski stručnjaci upozoravaju da se oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) priprema za gubitak svojih teritorija u Siriji i Iraku, a potom za “povlačenje u pustinju” u uvjerenju da će se u dogledno vrijeme vratiti na scenu jača nego što je bila.

Suočen s ofenzivama moćne koalicije, koja preuzima teritorij tzv. kalifata i prijeti da mu iz ruku istrgne Mosul, njegovo glavno uporište u Iraku, kao i Raqqu u Siriji, ISIL najavljuje da bi se, kao što je to učinio na zapadu Iraka krajem 2000-ih, mogao pretvoriti u više ili manje tajni gerilski pokret, prenose francuski mediji.

Iz pozadine bi ISIL pripremao povratak, računajući na podršku barem jednog dijela sunitske zajednice.

“Za ISIL porazi nagovještavaju sutrašnje pobjede; to su iskušenja koja im, kako vjeruju, šalje Alah”, objašnjava za AFP Dominique Thomas iz Škole visokih studija društvenih nauka.

On navodi da su pripadnici ISIL-a uvjereni da će nove vlasti u gradovima koji su preuzeti iz njihovih ruku ubrzo doživjeti neuspjeh te da će im “politika kaosa omogućiti da u dogledno vrijeme ponovno stupe na scenu”.

Povlačenje u pustinju

Intenzitet njihove gerilske borbe u početku bi bio slab, ali bi s vremenom jačao, dodaje Thomas.

Pariški mediji podsjećaju da je u izvještaju objavljenom u Washingtonu u prosincu 20 međunarodnih stručnjaka navelo da bi daljnji plan ISIL-a mogao biti povlačenje u pustinju, pri čemu će ta skupina moći iskorištavati sunitsko nezadovoljstvo i raspirivati sektaške tenzije u idućih pet do deset godina u Iraku, Siriji, Libiji, a možda i šire.

Na terenu su sve brojniji znaci da se ISIL, iako se bori u pokušaju da spriječi napredovanje koalicijskih snaga, priprema za skorašnji povratak gerilskom ratovanju.

“Ta se skupina može vratiti i vratit će se strategiji koju je primjenjivala od 2007. do 2011. godine”, ocjenjuju stručnjaci, zaključivši da će djelovanje ISIL-a ponovno poprimiti oblik pobune kakva je uspjela destabilizirati iračku vlast, nesposobnu pridobiti velike sunitske grupe.

Izvor: Agencije