Procurili lični podaci 200 miliona Amerikanaca

Nezaštićenim podacima moglo se pristupiti vrlo lako posredstvom servera Amazon Cloud (AP)

Marketinška firma koju je angažirao Republikanski nacionalni komitet slučajno je objavila osjetljive lične podatke gotovo 200 miliona američkih građana, javlja Tanjug.

Količinski je objavljen ukupno 1,1 terabajt podataka, a među njima se mogu naći datumi rođenja, adrese, telefonski brojevi i politička opredijeljenost gotovo 62 posto čitave populacije SAD-a.

Nezaštićenim podacima moglo se pristupiti vrlo lako posredstvom servera Amazon Cloud ako pojedinac ima vezu do tog sajta, objašnjava se u izvještaju UpGuarda.

Ogromnu količinu podataka otkrio je analitičar za cyber-rizik Chris Vickery iz firme UpGuard.

Po svemu sudeći, informacije su skupljane iz velikog broja izvora – od poruka na forumima Reddita do komiteta koji su skupljali sredstva za Republikansku stranku.

Prikupljene informacije unesene su u tabele i okačene na server u posjedu Deep Root Analyticsa.

Prrema imenima i datumima dokumenata, vjerovatno su posljednji put ažurirane u januaru, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump inauguriran, navodi UpGuard.

Najveće curenje informacija u SAD-u

Nije poznato koliko su vremena informacije bile dostupne na internetu.

'Procureni' dokumenti istraživačke firme Kantar o političkim reklamama koje uključuju zvaničnike SAD-a, kandidate i poitičke organizacije

“Preuzimamo potpunu odgovornost za ovu situaciju. Na osnovu informacija koje smo prikupili ne izgleda da su naši sistemi hakirani”, rekao je za sajt Gizmodo osnivač Deep Root Analyticsa Alex Lundry.

Osim ličnih detalja, među podacima se vjerovatno nalazi i religijsko opredjeljenje građana, etnička pripadnost i političko opredjeljenje, među kojima i njihovi statovi prema kontroverznim temama, kao što su kontrola oružja, pravo na abortus i istraživanje matičnih ćelija.

Iako je poznato da političke stranke redovno skupljaju podatke o glasačima, ovo je najveće curenje informacija u SAD-u do danas i eksperti za privatnost zabrinuti su zbog količine i razmjera informacija koje su prikupljene u jednoj bazi podataka, piše Gizmodo.

Izvor: Agencije