Procurili snimci: Sisi vrijeđa zemlje Zaljeva

Protivnici vojnog udara u Egiptu uputili su izvinjenje narodu zaljevskih zemalja (EPA)

Piše: Abdul Rahman Abu Gheit

KAIRO – U Egiptu su podijeljene reakcije nakon snimka razgovora egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija sa šefom njegovog ureda i članom Vojnog vijeća, koji je emitirala egipatska satelitska TV stanica Mukameleen, zabilježenog prije nego što je Sisi došao na vlast.

Ovaj snimak datira iz perioda kada je Sisi obavljao dužnost ministra odbrane, samo kratko vrijeme prije nego što je kandidiran za predsjednika države.

Pored Sisija, tokom razgovora se pojavljuje i glas šefa njegovog ureda u tom periodu Abbasa Kamela i člana vojnog vijeća Mahmouda Hijazija, gdje upućuju teške uvrede na račun zemlja Arapskog zaljeva.

Ovaj snimak datira iz perioda kada je Sisi obavljao dužnost ministra odbrane.

Tenzije nastale oko procurjelog snimka razgovora, u kojem Sisi opisuje zemlje Zaljeva kao “polovične države s puno para”, a katarskog emira Tamima Bin Hamada Al-Thanija naziva uvredljivim riječima, požurio je smiriti premijer Ibrahim Mahlab riječima da su ovo “laži Muslimanske braće, u koje niko neće povjerovati”.

Mahlab je rekao – u uvodu telefonskog razgovora za egipatski satelitski TV kanal Al-Masriyah – da “sve ono što čine kanali terorističkih organizacija”, kako ih je nazvao, poput grupe Muslimanska braća, neće promijeniti ništa na trenutnoj političkoj sceni, pozivajući Ministarstvo unutrašnjih poslova da stane ukraj lažima koje propagiraju TV stanice Muslimanske braće.

Kao što je to učinio Muhalab, tako su i Sisijeve pristalice požurili s izjavama kako su ovo samo pokušaji Muslimanske braće da naruše odnos između Egipta i Zaljevskih zemalja, s namjerom da ugroze ekonomsku konferenciju planiranu za mart.

Izvinjenje narodu Zaljeva

Član pokreta Pobuna Mohamed Abdel Hamid kaže kako “pokušaji Muslimanske braće da fabriciraju snimak predsjednika Sisija neće uspjeti u narušavanju odnosa između Egipta i zemalja Zaljeva, kao najistaknutijih podržavalaca Egipta, kao i da neće ugroziti donatorsku konferenciju, koja će biti održana na poziv preminulog saudijskog kralja Abdullaha bin Abdul Aziza.”

U izjavi za Al Jazeeru Hamid dodaje da je sam čin montiranja ovog snimka urađen veoma vješto, uz pomoć velikog broja obavještajnih agencija neprijateljski nastrojenih prema Egiptu, te je pozvao građane Egipta i zemalja Zaljeva “da ne nasjedaju na takve laži”.

Hamid optužuje grupu Muslimanska braća za uzimanje isječaka audio-snimaka lidera Vojnog vijeća s ciljem montiranja nekoliko rečenica koje navodno oni govore, što dokazuju pozivajući se na film Escaping Tel Aviv. Namjera koja stoji iza svega ovoga, prema njegovim riječima, diskreditiranje je i uvreda lidera ove države i neuspjeh slučajeva koji se vode na sudu protiv Muslimanske braće.

‘Vladajući režimi u Zaljevu neće promijeniti politiku podrške puču na osnovu površnih stavova, bez obzira na pretjerivanje i bestidnost.’

Nasuprot tome, protivnici vojnog udara u Egiptu uputili su izvinjenje narodu zaljevskih zemalja zbog uvreda izgovorenih u razgovoru čiji je snimak koji je procurio te su naglasili da lideri puča ne predstavljaju egipatski narod.

Glasnogovornik stranke Sloboda i pravda Ahmad Rami uputio je izvinjenje državama Arapskog zaljeva i njihovom narodu zbog onoga što je rečeno u snimku koji je procurio, rekavši kako je to “ogromna uvreda”, te je naglasio da Sisi i njegova “banda” ne predstavljaju Egipćane i da oni uopće nisu zainteresirani za bratstvo među arapskim narodima.

U izjavi za Al Jazeeru Rami kaže: “Svjesni smo da vladajući režimi u Zaljevu neće promijeniti svoju politiku podrške puču na osnovu površnih stavova, bez obzira na pretjerivanje i bestidnost, što smo i sami čuli. No, ovaj snimak razgovora nosi s poruku narodu u zemljama Zaljeva te im otkriva kakav je zapravo Sisi. Ovo, također, priprema tlo za promjene u politikama tih država kada uvide da podrška Sisiju nije u njihovom interesu.”

Narcizam i prezir prema drugima

Istakao je da snimak koji je procurio u javnost otkriva da vojni lideri zloupotrebljavaju pomoć zaljevskih zemalja u svoju korist, pa tako najveći dio pomoći stiže na njihove lične račune, a ne u Centralnu banku, tako da Egipat uopće nije ni imao koristi od te pomoći.

S druge strane, Amr Adel, član Glavnog odbora stranke Wasat, naglašava da ovaj snimak samo potvrđuje da “Egipat vode naoružane bande te da razgovor između Sisija i članova njegove bande dokazuje njihov narcizam i prezir prema drugima, ne samo Egipćana, nego i Zaljeva, kojeg smatraju samo kontejnerom s novcem.”

U izjavi za Al Jazeeru Adel je pozvao vlade zaljevskih zemalja da ponovno razmotre svoju odluku vezano sa stanje u Egiptu te da vide s kime imaju posla, kao i da se uvjere da vođe državnog puča u Egiptu nisu ništa drugo do “grupa plaćenika i lopova, koji nemaju morala i kojima se ne vjeruje”.

‘Vođe državnog puča u Egiptu nisu ništa drugo do grupa plaćenika i lopova, koji nemaju morala i kojima se ne vjeruje.’

Pisac i politički analitičar Osama Haytamy tvrdi da nema nikakve koristi od oslanjanja na informacije poput ovih u odnosima među državama, budući da su ti odnosi utemeljeni na interesu, daleko od stavova ili utisaka lidera jedne države spram druge.

Za Al Jazeeru Haytamy kaže: “Snimak razgovora koji je procurio u javnost neće ostaviti značajan utjecaj na prirodu odnosa između Egipta i zemalja Zaljeva, jer postoji razlika između reakcije na rukovodstvo ili određenu ličnost koja se ponijela na neprimjeren način i strateških promjena u odnosima s državom kojoj takva osoba pripada.”

Dodao je kako se ovaj snimak može promovirati kao dokaz da njegovi akteri ulažu ogromne napore u ostvarivanju interesa i koristi za Egipćane koji žive u bijedi i siromaštvu, i to u dijelu kada zahtijevaju od zemalja Zaljeva primjenjivanje principa “daj i uzmi”.

Izvor: Al Jazeera