Procurio tajni izvještaj NATO-a: Ne bi se mogli odbraniti od Rusa

Komandna struktura NATO-a jedan je od ključnih faktora koji podrivaju odbrambene kapacitete Alijanse (EPA)

NATO ne bi bio u stanju odgovoriti na eventualni napad Rusije, navodi se u tajnom izvještaju Alijanse u koji je njemački magazin Spiegel imao uvid.

Dokument pod nazivom “Izvještaj o napretku po pitanju jačanja kapaciteta odvraćanja i odbrane Alijanse” navodi značajne nedostatke u strukturi NATO-a.

Komandna struktura NATO-a, koja je “atrofirala” od pada Berlinskog zida 1989, jedan je od ključnih faktora koji podrivaju odbrambene kapacitete Alijanse, navodi se u izvještaju.

Čak i proširenje snaga NATO-a za brzo reagovanje, stoji u izvještaju, nije uspjelo omogućiti da one djeluju brzo i, ako treba, održivo.

Snage Alijanse spremnije i sposobnije

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu odbila je komentarisati navode Spiegela, ali je rekla da su snage Alijanse sada spremnije i sposobnije nego ikad tokom posljednjih nekoliko godina.

Norveška ministrica odbrane Ine Eriksen Soreide kazala je Spiegelu da su političari svjesni da moraju modernizovati Alijansu i njene komandne strukture.

Kako je kazao njen litvanski kolega Raimundas Karoblis, nove strukture trebale bi podržavati osjetljive regije, kao što su zemlje Baltika.

Danski minsitar odbrane Claus Hjort Frederiksen kazao je da je NATO najjači svjetski odbrambeni savez upravo zato što se već 70 godina prilagođava novim izazovima.

Izvor: Agencije