Procvat ili krah kineskih ‘gradova duhova’

Sve je više sumnji da je kineska ekonomija, druga na svijetu, pred velikom krizom. Godine ulaganja u građevinsku industriju i ubrzana gradnja doveli su do gomilanja dugova, pa zemlja već ima finansijskih poteškoća.

Dok Vlada tvrdi da sve drži pod kontrolom, kineski grad, koji je samo jedan primjer, tvrdi drugačije. U srcu grada Shenfua nalazi se “Krug života”. Građevina sa 60 spratova, vrijedna 60 miliona dolara, napravljena je da privuče turiste. Jedini problem je to što je Shenfu grad duhova. On je svjedok da je nešto krenulo po zlu kada je riječ o ekonomiji ove zemlje.

“Ovo mi zovemo propalom zgradom. Nije dovršena. Zaustavljeni su radovi, jer je nestalo finansijskih sredstava”, kaže Meng Shi Jun, stanovnik Shenfua.

Vlada o svemu odlučuje

Bivši zaposlenik u državnom sektoru krivi zvaničnike za rasipanje novca poreskih obveznika.

“Za one koji rade u centru ovo mjesto je previše udaljeno. A tako se sve radi u Kini. Građani se ništa ne pitaju, Vlada odlučuje šta će graditi i gdje žele graditi. I onda to postane neupotrebljivo”, dodaje on.

Ono što zabrinjava je da u Kini postoje stotine ovakvih pustih gradova.

“Prema podacima vlade, Kina ima više od dvije milijarde kvadratnih metara praznog stambenog prostora. To je dovoljno da se zbrine više od 100 miliona ljudi. Ove nedovršene zidine vremenom su postale simboli uzaludno potrošenog novca i čini se da je taj trend otišao predaleko”, izvještava Steve Chao, reporter Al Jazeere.

Ekonomisti upozoravaju da se dug rapidno uvećava, mnogo brže nego što ekonomski rast može.

“Ukoliko Kina želi zaustaviti taj negativni rast, mogla bi spriječiti potencijalne ozbiljne ekonomske slomove i ozbiljnu dužničku krizu. Ali, izgleda da ne želi, i neće”, ističe Anne Sevenson-Yang, ekonomska analitičarka.

“Naša Vlada se svakako uplela u neke nepotrebne stvari”, izjavio je Li Keqiang, premijer Kine.

Rplika otoka iz Dubaija

Ovo je neka vrsta priznanja, međutim, kineski premijer i dalje negira da je zemlja u ekonomskoj krizi.

“Mi smo duboko posvećeni dugoročnom ekonomskom rastu Kine. Dokle god provodimo planirane reforme, kineska ekonomija neće stradati”, dodao je kineski premijer.

Kritičari ipak sumnjaju. Ukazuju na to da su projekti poput replike otoka iz Dubaija, koja je koštala milione, čist promašaj i da se radilo nauštrb potrebnih projekata.

Izvor: Al Jazeera