Prodaja dijela državnog kapitala u rudniku Ljubija

Vlada bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska ponovno je u entitetski parlament uputila odluku o prodaji državnog kapitala u rudnicima željezne rude „Ljubija” kod Prijedora.

Prije dvije godine ista je odluka podijelila stranke u vladajućoj koaliciji predvođenoj SNSD-om Milorada Dodika i kupovina je zaustavljena.   

Preduzeće “Rudnici Ljubija” kod Prijedora ove godine obilježava 100 godina postojanja. Međutim, godinama nisu u funkciji. Taj posao preuzela je firma koju su osnovali sa prijedorskim Arcelor Mittalom prije dvanaest godina. Ugovorom o privatizaciji Mittal je preuzeo više od 50 posto kapitala rudnika.

Nekada su rudnici radili punom parom, sjeća se Mirko Šašić, bivši radnik, a sada akcionar. Smatra da je prodaja rudnika od početka bila greška.

“Moram da napomenem da je prije dvanaest godina kupljena prva polovina RŽR Ljubija na jedan kriminalizovan način. Otkupljeno je prije dvanaest godina 50 posto rudnika. Za ovih dvanaest godina niko od akcionara ne dobija dividende”, kazao je Mirko Šašić, akcionar RŽR Ljubija.

Kupca za preostalih gotovo 49 posto Vlada je izabrala direktno. Prednost je imao Mittal prema ugovoru iz 2004. godine. Ipak, Vlada je izabrala offshore kompaniju Israeli Investment Group.

“Šezdeset posto svjetskog biznisa je registrovano u offshore i jedino je važno platiti porez u tom mjestu gdje je proizvodnja i dobit. Recimo, ako mi dolazimo u Prijedor sa investicijama, mi ćemo platiti sve poreze u RS“, rekao je Eugen Zotov, iz Israeli Investment Group.

Prodaja državne imovine offshore kompanijama

Mittal nije platio sav porez, podsjećaju u Vladi RS. No, oni tvrde da su svoje obaveze ispunili. Zbog duga za koji se terete, od gotovo 25 miliona eura, sude se sa državom.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik uvjeren je da je prodaja Izraelcima sjajan posao. Vjeruje i da ima podršku u Skupštini. Mittal je, kaže, ponudio 12,5 miliona eura, a Izraelci duplo više.

„Dobra stvar u svemu ovome je i prodaja Željezare Smederevo, koja je tradicionalno kupovala i uzimala rudu iz Ljubije, koja sada mrtva tamo stoji i ne radi ništa i da će aktiviranje tih nalazišta željezne rude omogućiti dobar posao u samom Prijedoru i očuvanje radnih mjesta“, kazao je Dodik.

Iz Transparency Internationala BiH podsjećaju da ovo nije prvi put da Vlada RS privatizuje direktnom pogodbom.

Smatraju da je morao biti raspisan međunarodni tender. Nije dobro, kažu, da u jeku afere sa offshore kompanijama širom svijeta vlasti upravo takvoj kompaniji prodaju državnu imovinu.

„Još je važnije, ne dovodimo se ponovo u situaciju da se nevjerovatno povoljni uslovi daju investitoru, a da zapravo Vlada na kraju završi izmirujući njegove obaveze, da se ugovori krše i da se ponovo upropaštavaju preduzeća na taj način“, rekla je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Prvi put odluka o prodaji dijela državnog kapitala u RŽR Ljubija zaustavljena je u Narodnoj skupštini RS. Vlada je ponovo jednu takvu odluku uputila pred poslanike i oni bi trebali već u utorak da počnu raspravu o tome, a zatim i da glasaju.

Izvor: Al Jazeera