Prodaja kubanske robe na slobodnom tržištu

Kuba i Sjedinjene Američke Države nedavno su obnovili diplomatske odnose, nakon više od 50 godina. To bi moglo da pomogne razvoju industrije i izvozu kubanskih proizvoda.

Prizor sa prve i jedine veleprodajne pijace na Kubi. Poljoprivrednici prodaju robu, a kupci se cjenkaju, moglo bi se reći, kapitalizam na kubanski način.

„Ovo je eksperiment, nešto novo. Još smo u procesu organizacije pijace. Mogli bismo reći da je ovo slobodno tržište, dostupno je svima i kupcima i prodavačima. Kada je Raul Castro pokrenuo reforme prije nekoliko godina, prioritet mu je bila agrikultura. Neučinkovitost je uništila industriju. Voće i povrće su propadali zbog političara koje terete da usjeve od poljoprivrednika nisu distribuirali na vrijeme. Ne mogu svi Kubanci sebi priuštiti da kupuju ovdje, jedna vrećica voća može koštati cijelu dnevnicu onih koji primaju samo 20 dolara mjesečno. Pijace koje posjeduje država sa nižim cijenama su prihvatljivije, ali ta mjesta često ostanu bez hrane“, kazao je Carlos Sablon Sosa, koordinator projekta. 

„U ovo doba godine imate manga i ananasa. Kažu nam da se blizu 900 poljoprivrednika, grupa farmera i različitih organizacija registrovalo za prodaju na ovoj pijaci“, javlja reporterka Al Jazeere, Melissa Chan.

Dobre vijesti za farmere

Analitičari procjenjuju da pola miliona poljoprivrednika na Kubi sada posjeduje ili iznajmljuje zemlju za lični profit. Reforme su obradovale Susanu Cordero.

“Kada smo čuli vijesti, farmeri su bili veoma sretni. Bilo koja promjena je napredak. Bilo je odlično, osjetila sam se slobodno”, rekla je Cordero.

Poljoprivreda ostaje težak posao. Mašinama koje koriste farmeri davno je istekao rok i često se kvare a da bi kupili rezervne dijelove, moraju čekati. Vlada ima potpunu kontrolu nad uvozom i monopol na prodaju nove robe. Jednom davno Kuba je izvozila šećer, duhan i limun, ali ovih dana taj otok uvozi 80 posto hrane, što vlada želi promijeniti.

Tranzicija će trajati godinama. I dok neki poljoprivrednici mogu imati korist, nije jasno hoće li cijela industrija iz ovoga izaći jača.

Izvor: Al Jazeera